Din 1 ianuarie, dată la care se termină perioada de tranziție pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, vor intra în vigoare o serie de noi reguli pentru românii care vor să ajungă în această țară, dar și pentru firmele românești care au relații comerciale cu Regatul Unit.
Din prima zi a anului viitor, cetățenii britanici care doresc să viziteze orice țară din Uniunea Europeană au nevoie de pașaport valabil pentru încă cel puțin șase luni și o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate. Regula se aplică și pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie dintr-o țară membră a UE.
Pentru transportul animalelor de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar, actualul sistem de pașapoarte UE pentru animale de companie nu va mai fi valabil.
Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021. Vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o parte în alta, nu vor mai exista magazine de mărfuri fără taxe pe aeroport, iar rambursările de TVA pentru vizitatorii din străinătate în magazinele din Marea Britanie vor fi eliminate.
Pe de altă parte, persoanele care doresc să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo. Pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie, drepturile pe care le au vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021.
Pentru cei care doresc să se mute în Marea Britanie, din ianuarie 2021 va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini, cu excepția cetățenilor irlandezi. Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite o viză.
Se reintroduc declarațiile vamale în schimburile comerciale
Modificări importante apar și pentru firme. Importatorii și exportatorii vor trebui să facă declarații vamale, iar pentru unele produse va fi nevoie de licențe și certificate speciale.
Brexit va afecta compania dumneavoastră dacă aceasta vinde produse sau prestează servicii către Regatul Unit, cumpără produse sau primește servicii din Regatul Unit, tranzitează mărfuri pe teritoriul Regatului Unit, utilizează materiale și produse din Regatul Unit pentru a efectua schimburi comerciale în temeiul unor regimuri tarifare preferențiale către țările partenere ale UE. Va trebui să depuneți declarații vamale atunci când importați sau exportați orice produs către/din Regatul Unit sau când vă tranzitați mărfurile pe teritoriul Regatului Unit.
Dacă nu aveți un număr EORI, pentru îndeplinirea formalităților vamale, este necesar să îl obțineți de la autoritatea vamală.
Declarația trebuie depusă la biroul vamal căruia îi sunt prezentate mărfurile, fie în momentul prezentării în vamă a mărfurilor, fie înainte cu cel mult 30 de zile până la prezentarea în vamă a mărfurilor (declarație vamală depusă anterior prezentării mărfurilor).
Pentru mărfurile ce urmează să fie introduse pe teritoriul vamal al Uniunii trebuie depuse declaraţii sumare de intrare – ENS (Entry Summary Declaration). Pentru mărfurile ce urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii, declarația vamală conține elementele necesare pentru analiza de risc în ceea ce privește securitatea și siguranța (de exemplu ruta transportului).
Importatorii vor avea nevoie să determine originea, clasificarea tarifară și valoarea în vamă a bunurilor lor.
Veți avea nevoie de o licență specială pentru a importa sau exporta anumite produse.
Trebuie să vă informați cu privire la mărfurile supuse unor proceduri speciale/simplificări vamale și să verificați dacă autorizațiile și garanțiile vamale pe care le aveți sunt încă valabile după Brexit. Dacă veți transporta mărfuri pentru care este necesară eliberarea unor certificate/avize/licențe asigurați-vă ca acestea sunt încă valabile după Brexit.
Va trebui să îndepliniți formalități suplimentare în cazul importului sau al exportului de produse accizabile (alcool, tutun sau combustibil) către/din Regatul Unit.
În general, va trebui să plătiți TVA în țara din UE în care puneți în consum produsele importate din Regatul Unit. Veți fi scutit de plata TVA în UE pentru produsele pe care le exportați către Regatul Unit, însă va trebui, ulterior, să respectați normele din Regatul Unit privind TVA aplicată importurilor.
Pentru tranzacțiile cu Regatul Unit, va trebui să respectați norme și proceduri în materie de TVA diferite de cele aferente tranzacțiilor efectuate în cadrul UE.
Potrivit Direcției Generale a Vămilor, modificările ar putea fi și mai substanțiale în cazul în care nu se va încheia niciun acord UE-Regatul Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție, stabilită până la data de 31 decembrie 2020. În acest caz, pe lângă formalitățile de mai sus, va trebui să plătiți taxe vamale pentru mărfurile pe care le importați în UE din Regatul Unit, puteți fi afectat de cotele impuse pentru anumite mărfuri care sunt introduse în UE din Regatul Unit, iar dacă utilizați materiale sau procese din Regatul Unit, acestea nu vor mai fi considerate ca fiind „originare” în temeiul regimurilor preferențiale existente ale UE.