Cei in aproximativ 22.000 porci din gospodariile salajenilor, care asteapta sa devina jertfa pe altarul Craciunului, sau altfel spus care urmeaza a fi sacrificati, au o soarta cam incerta. Ei se tem ca si in anul acesta, precum anul trecut, cutitul de trei palme le va sfarteca beregata si vor horcai si se vor chinui pana sa-si dea… duhul. Conform normelor europene in vigoare, guitatorii trebuie asomati inainte de a fi transformati in carnati si caldabos si sunculita. Numai ca anul trecut Autoritatea Nationala Sanitara – Veterinara (DNSV) i-a trombonit pe mai marii de la Bruxelles si a obtinut o derogare de la lege pentru perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, mai exact pentru cele trei saptamani dinaintea Craciunului, si au putut fi taiati in mod traditional. Ce se va intampla in acest an?! Comisia Europeana a dat dezlegare doar pentru anul trecut. Cum Romania nu este pregatita pentru sacrificarea porcilor de Craciun, fara ca acestia sa fie “injunghiati miseleste”, dupa lungi si furtunoase discutii s-a obtinut se pare derogare de la lege si pentru anul acesta. Potrivit lui Virgil Turcas, director coordonator al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, in aceasta perioada se vor putea sacrifica suinele fara asomare, dar numai cele din gospodariile particulare, pentru consum propriu, si nicidecum pentru comercializare. De fapt, la nivel de Salaj, exista doar patru asomatoare: doua la Jibou, unul la Zalau si altul in zona Simleu Silvaniei. Oricum ai intoarce-o, cei in jur de 22.000 de guitatori nu ar putea fi sacrificati in perioada care a mai ramas pana la Craciun. Virgil Turcas ii atentioneaza pe cei ce-si sacrifica porcul de Craciun in familie sa anunte medicul veterinar de care apartin, pentru a verifica daca guitatorul are alt scop decat consumul familial si mai ales pentru a efectua obligatoriu examenul trichineloscopic.