Nu trebuie sa fii mare analist economic pentru a-ti da seama ca vestea despre scumpirea painii nu-i una alarmista, de dragul de a speria consumatorii. Ea isi are temeinice “radacini” in productia de grau din anul acesta, pretul la producator si exportul masiv de grane.
Desi s-a recoltat doar 40 la suta din suprafata insamantata cu grau, se estimeaza ca productia medie de grau la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20 la suta in acest an, comparativ cu anul trecut. Asta a facut ca producatorii sa creasca pretul in timpul recoltarii cu 20-25 la suta. Faptul, stotusi, imbucurator pe de o parte, spun specialistii, este ca “avem o calitate exceptionala, nemaiintalnita in ultimii 25 de ani”. Pe de alta parte, datorita calitatii exceptionale “o cantitate foarte mare de grau pleaca la export”. Asa s-a intamplat si anul trecut. Romania a exportat doua milioane de tone de grau, in conditiile unei productii de circa 5,2 milioane de tone. E drept ca granele erau mai bine platite la export decat pe piata interna si asta l-a tentat pe fermier. Exportul a avut insa, ca efect, un deficit pe piata interna. Asa ca in lunile mai si iunie au fost necesare importuri din Ungaria. Deoare-ce importurile si costurile de transport depaseau cu mult pretul la graul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an. Numai ca aceasta a fost mai mica, iar producatorii, asa cum spuneam, au crescut preturile cu 20-25 la suta. Asta a dus la scumpirea fainii pe piata, in ultima saptamana cu 40 la suta, de la 750 de lei pe tona la 1050 de lei. Pe masura ce faina scumpita va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Aurel Popescu, presedintele RomPan, este de parere ca “majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu 15 la suta”. Iar pana la sfarsitul anului, cu cat va da Domnul, zicem noi.