Incepand cu 2020, Guvernul trebuie sa stabileasca anual, pana in data de 15 ianuarie, zilele libere suplimentare de care beneficiaza bugetarii in urmatoarele 12 luni.
Termenul legal a trecut insa, ceea ce inseamna ca bugetarii nu se vor mai putea bucura de vestitele "punti", adica nu vor avea libere suplimentare.
Anul trecut, Legea nr. 153/2019 a venit cu o noua obligatie a Guvernului; stabilirea anuala a liberelor suplimentare pe care le vor primi lucratorii la stat in anul in curs pana cel mai tarziu la jumatatea lunii ianuarie.
Avand in vedere ca termenul limita pentru luarea unei decizii in acest sens a trecut, bugetarii vor beneficia in 2020 doar de liberele legale pentru toti salariatii, nu si de unele suplimentare. Cu exceptia puntii din 3 ianuarie 2020, liberele legale din acest an pica fie in timpul weekendului (sambata sau duminica), fie in completarea weekendului (vineri, luni sau chiar luni si marti).
Motivul pentru care a aparut aceasta schimbare este predictibilitatea muncii din sectorul public, care sa ajute bugetarii (sa-si programeze si organizeze minivacantele), firmele private (care au obligatii legale de indeplinit in relatia cu statul), dar si firmele sau operatorii din turism.
Anterior, liberele suplimentare ale bugetarilor erau stabilite de la caz la caz, de cele mai multe ori, cu putina vreme inainte de venirea lor.
De ce bugetarii nu vor mai avea zile libere suplimentare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...