Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume. În jurul său, au fost dezvoltate tradiții și ritualuri care definesc culturi și obiceiuri. Ceaiul de la ora 5 al englezilor și ceremonia servirii ceaiului la japonezi sunt două dintre cele mai cunoscute. Denumirea de ceai este una generică, ce se referă la mai multe tipuri de infuzii, care pot fi din frunzele plantei Camellia Sinensis, din care sunt prelucrate ceaiul verde, negru, oolong și alb, de plante medicinale, de fructe sau mixuri între plante medicinale, plante aromatice și fructe. Ceaiul poate fi consumat ca și înlocuitor de cafea, deoarece anumite tipuri, cum sunt cel verde și cel negru, conțin cofeină. Cel din plante medicinale poate fi utilizat ca adjuvant în tratarea diferitelor afecțiuni, de la banala răceală sezonieră și până la probleme mai complexe, cum sunt cele ale rinichilor. Pentru clipele de relaxare, când pur și simplu vrem să ne răsfățăm cu ceva bun, infuziile de fructe și plante aromatice sunt bine venite.
Ceaiul, consumat zilnic, crește imunitatea organismului. Pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai, infuzat cel puțin 5 minute pentru a permite apei fierbinți să extragă compușii din plante. Ceaiurile conțin antioxidanți și au multe beneficii pentru sănătate. Adăugând lapte, antioxidanții din ceai ajung mai greu în organism, din cauza proteinelor, iar dacă se adaugă zahăr efectul nu va mai fi același.
Ceaiul reduce riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii au stabilit că un consum regulat de ceai negru fără lapte reduce riscul de accident vascular cerebral. Antioxidanții din ceaiul negru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău care se depune pe artere și crește riscul de atac de cord și îmbunătățește circulația sangvină.
Ceaiul verde ajută sistemul digestiv. Stimuleaza contracțiile intestinale, ajută la slăbit și încetinește asimilarea grăsimilor rele pentru organism. În această categorie mai intră ceaiul de mentă și cel de ghimbir.
Ceaiul negru îmbunătățește funcțiile creierului și capacitatea de concentrare. Taninul și cofeina din ceaiul negru îmbunătățesc funcțiile cognitive.
Previne cancerul. Antioxidanții din ceai opresc creșterea celulelor canceroase. Ceaiul are de peste 8-10 ori mai mulți antioxidanți decât fructele și legumele, în special ceaiul verde. Potrivit unui studiu recent realizat în Taiwan, persoanele care beau zilnic o cană cu ceai verde prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la plămâni. De asemenea, reduce riscul de cancer la stomac și încetinește evoluția cancerului de prostată.
Pentru insomnie și anxietate, se recomandă ceaiul de mușețel pentru efectul său calmant. Ceaiul de lavandă relaxează corpul și mintea, iar ceaiul de busuioc are efecte sedative. Din cauza cofeinei, ar trebui evitat să bem ceai negru înainte de culcare.
Ceaiul negru întărește sistemul imunitar. Ajută organismul în lupta cu bacteriile, este antiinflamator și stimulează circulația. În această categorie mai putem adăuga ceaiul de ghimbir și ceaiul din mixuri de fructe, benefice pentru aportul de vitamina C.
Sănătatea dinților. Ceaiul alb protejează gura de bacteriile care cauzează boli ale gingiilor și carii.
Ceaiul este o băutură cu proprietăți minunate. Există o multitudine de tipuri și mixuri cu care ne putem delecta. Fiecare dintre ele vine, dincolo de gust și aromă, cu o serie de proprietăți benefice pentru organism. Cu ajutorul unui ceai ne putem energiza sau, din contră, relaxa, putem susține procesele de curățare ale corpului și ne putem hidrata. Savurează-l așa cum îți place!