Incepand de azi, salajenii vor primi la cabinetele medicilor de familie sau la cele ale medicilor specialisti o hartie cu un cod de bare in locul retetei cu care s-au obisnuit pana acum, pentru ca oficialii din Sanatate au demarat Pilonul II al informatizarii sistemului medical, respectiv utilizarea retetei electronice. Directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Marius Tautu, a declarat vineri in cadrul unei conferinte de presa ca nu exista niciun motiv tehnic pentru neutilizarea retetei electronice de catre medici si farmacisti, deoarece toata lumea a fost instruita cum anume trebuie sa utilizeze programul de prescriere si eliberare a retetelor electronice. “Instruirea utilizatorilor s-a incheiat in 26 iunie si, in acest moment, nu avem niciun motiv tehnic pentru nefolosirea retetei electronice. Singurele locatii unde abia peste doua luni se vor putea elibera retete electronice sunt ambulatoriile integrate din spitale. Aici nu exista resursa tehnica pentru prescrierea retetelor electronice, insa in cel mult doua luni de zile se va reglementa si aici situatia”, spune directorul Tautu. Pana la sfarsitul anului medicii vor putea elibera in paralel retete clasice si electronice, pana cand toata lumea se va obisnui sa elibereze retetele electronice. Medicii vor primi insa bonificatii daca vor prescrie numai retete electronice, introduse ca “o metoda de a reduce frauda din sistem”.
Cu teoria stam bine…
Teoretic, reteta electronica este mult mai usor de prescris decat cea pe hartie autocopianta, insa ramane de vazut cat de bine se vor descurca medicii cu utilizarea noului program. Procesul de obtinere a medicamentelor este, teoretic, extrem de simplu. Pacientul merge la medic, este diagnosticat si i se prescrie reteta electronica. Primeste de la medic o reteta in format A4, care contine un cod de bare. Cu aceasta hartie se prezinta la orice farmacie care se afla in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate. Farmacistul scaneaza codul de bare de pe hartie si va elibera tratamentul care apare pe computer in momentul scanarii. Pacientii trebuie sa stie ca farmacistul are obligatia de a-i elibera odata cu medicamentele si un formular de eliberare, pe care trebuie sa-si noteze numele, seria si numarul actului de identitate. Claudiu Birsan, presedintele CJAS Salaj, spune ca timpul in care pacientul isi primeste medicamentele la farmacie se reduce cu aproximativ cinci minute, deoarece toate datele personale sunt cuprinse in program, iar farmacistul nu mai trebuie sa introduca manual codul numeric personal si se evita erorile.
Sistemul are si deficiente
Inca dinainte de demararea programului de prescriere electronica, reprezentantii CJAS se gandesc si la potentiale deficiente, care vor fi rezolvate pe parcurs. Au pus la dispozitia farmacistilor si a medicilor care utilizeaza acest sistem adrese de e-mail si numere de telefon unde pot cere ajutor pentru rezolvarea operativa a problemelor legate de prescriptia electronica
In primul rand, exista riscul ca programele sa fie suprasolicitate si sa nu poata fi folosite. In al doilea rand, daca medicul greseste cumva date pe reteta si o valideaza in sistem, aceasta reteta nu mai poate fi modificata. Deci, medicii vor trebuie sa fie foarte atenti la datele pe care le completeaza pe reteta electronica.
Daca din motive financiare pacientul nu-si permite unul sau mai multe medicamente, iar reteta a fost validata in sistem, la farmacie va putea renunta la acestea doar pe baza de semnatura. Daca la farmacie nu exista pe stoc toate medicamentele, pacientul va trebui sa se intoarca peste cateva zile daca i se va aduce medicamentul prescris sau este nevoit sa caute o alta farmacie unde ii pot fi inmanate toate medicamentele de pe reteta.
Pacientii platesc consultatiile daca nu respecta programarea
Pe langa reteta electronica, de azi s-a introdus si biletul de trimitere electronic. Acesta inlocuieste biletul de trimitere clasic, pe hartie. Insa, daca pacientul solicita un bilet de trimitere sau i se face o programare pe care nu o respecta, va fi nevoit sa achite consultatia chiar daca nu s-a prezentat. Medicul va taxa aceste servicii, va elibera o chitanta pe numele pacientului si va raporta aceste cazuri distinct Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.