Padurile au inceput sa se coloreze a toamna, rosul merelor parguite pe ram face contrast deja, cu galbenul maroniu al frunzelor. Prin aer incepe sa miroase a must si a tristete. Observ, fara sa ma strofoc prea mult, ca neamul este din ce in ce mai trist. Doi din zece romani sufera de depresie. Nu o spun eu, o spun psihologii. Asta inseamna ca restul de opt ori au plecat in strainatate, ori au murit. Cauzele privitului pe pereti sau in gol, puse pe tapet de specialisti, sunt alea cunoscute si fumate deja: lipsa banilor, lasatul de tigari ori de cafea, durerile de sale ori de masele, seductia si abandonul. A fi trist, pe vremuri, era un lucru bun. Suferinzi de spleen precum Karl May, Baudelaire, Hortensia Papadat Bengescu si mai recent Daniela Crudu au facut istorie, cu exceptia ultimei. Substraturile tristetii sunt multe. Ea, depresia, poate afecta serios sistemul nervos central, de vor ajunge, Doamne fereste,sociologii sa spuna ca zece din zece romani sunt dusi cu pluta. De pilda, perspectiva introducerii permisului de conducere la mopedisti creeaza frustrari mari. Potrivit unui ipotetic bilant al politiei, trei din zece aspiranti la statutul de participant la trafic au inceput, deja, sa invete alfabetul ca sa cunoasca semnele de circulatie. Cand vor ajunge la „Z” nu se mai da examen pentru permis. Si atunci sa nu innebunesti?! Apoi, mutarea in alte localitati altele decat cea de domiciliu -este, de asemenea, frustranta. Este un fenomen abolit scriptic, dar faptic, pus pe roate de Ministerul Agriculturii, care a decis translatarea sefului de directie agricola de la Teleorman la Salaj, de la Salaj la Calarasi, de la Tulcea la Timisoara… Si tot asa. Ca nu mai aplica rotirea culturilor, ci a oamenilor, de ajung tristii directori sa invete cum arata porumbul, sa nu se faca de ras, din prima zi, la noul job. Este si acesta un motiv de sarit de pe fix. Fireste ca mai sunt si alte cauze ale tristetii – caderea comunismului, ramanerea lui Basescu la Cotroceni, abolirea monarhiei, neaderarea la Spatiul Schengen, lipsa in viitorul apropiat a unei zile onomastice etc. Si ne mai miram de ce doi din zece romani sufera de depresie?
De-a toamna si de-a tristetea
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...