De vorbă cu Sergiu Morar, tânărul care a adus la Zalău înghețata artizanală adevărată

Anul trecut, prin cuvintele scrise în paginile Graiul Sălajului, vă stârneam curiozitatea și pofta de un desert nou în Zalău, al cărui gust și senzație ”de după” nu pot fi uitate ușor – înghețata artizanală Amo, creația lui Sergiu Morar. Aromele și gusturile produse în micul laborator de la Galeriile Meseș au trecut de atunci granițele județului, au cucerit multă lume, de la cei mai mici până la cei mai mari, de la oameni simpli la personalități,…

Mai mult...

„Fata Cătănii” – Sărbătoare pe Valea Almașului

Consiliul Județean Sălaj vă invită duminică, 30 aprilie, la Grădina Zmeilor, pentru a participa la sărbătoarea anuală a primăverii de pe Valea Almașului – „Fata Cătănii”, ediția a II-a. La ora 12.30, e programată deschiderea oficială a manifestării, iar de la 13.00 va începe programul artistic susținut de către elevi ai școlilor gimnaziale din Bălan și Zimbor, respectiv ai liceelor tehnologice din Hida și Surduc.La ora 14.00, va urca pe scenă Ansamblul Folcloric ”Meseșul” al Centrului de…

Mai mult...

Cercetată penal pentru folosirea unui minor în scop de cerșetorie

Marți, 25 aprilie a.c., la ora 11.30, pe Bulevardul Mihai Viteazu din municipiul Zalău, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Zalău au depistat o tânără de 19 ani, din Zalău, în timp ce apela în mod repetat la mila cetățenilor pentru a cere ajutor material sau pentru a obține foloase patrimoniale, folosindu-se în acest scop de prezența unui minor cu vârsta de un an. Față de aceasta, polițiștii sălăjeni au întocmit dosar de cercetare penală…

Mai mult...

Acest document devine obligatoriu! Toți ce care vor vinde mașini trebuie să-l dețină

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind înfiinţarea registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România. Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) înfiinţează şi gestionează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, se arată în proiect. Registrul este constituit din informaţiile obţinute de către RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor…

Mai mult...

Regulile importante pentru stropirea pomilor primăvara. Așa vei avea multe fructe

Românii sunt ocupați în această perioadă cu grădinile, fiind anotimpul când acestea trebuie puse la punct, astfel încât să arăte bine, dar și să rodească cum trebuie pe tot parcursul anului. Astăzi, vă prezentăm câteva reguli importante pentru stropirea pomilor primăvara. Doar așa vei avea multe fructe.  Reguli importante pentru stropirea pomilor fuctiferi. Cum poți avea o recoltă bogată și sănătoasă În orice grădină sau livadă, îngrijirea pomilor fructiferi este foarte importantă pentru a se beneficia de o recoltă…

Mai mult...

Un Logan al Poliției a făcut praf un BMW în Capitală

O autospecială a Poliției a fost implicată într-un accident în București. Doi polițiști și alte două persoane au ajuns la spital. Evenimentul vine la câteva zile după ce, un BMW al poliției, recent primit în dotare, s-a făcut praf în Cluj. Potrivit polițiștilor, miercuri, în jurul orei 02:30, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier la intersecția Șos Panduri/Calea 13 Septembrie. În accident au fost implicate o autospecială de poliție și un…

Mai mult...

Vești bune pentru șoferi. Înmatricularea şi radierea mașinilor s-ar putea face online

Înmatricularea şi radierea autovehiculelor s-ar putea face online. Pentru început, platforma va fi disponibilă pentru mașinile deja înmatriculate în România. Înmatricularea şi radierea autovehiculelor s-ar putea face online conform unui proiect de ordonanţă care a fost pus în consultare publică, co-iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit proiectului, MAI urmează să creeze o platformă dedicată în termen de 6 – 12 luni de la adoptarea actului normativ. „Este încă un pas înainte…

Mai mult...

O nouă ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei”

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, UDMR Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Filiala Cluj și Reprezentanța Zalău a Uniunii Scriitorilor din România organizează, la Zalău, cea de-a XXI-a ediție a Festivalul internațional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry”, în perioada 4-6 mai. Evenimentul va debuta joi, 4 mai, cu desanturi scriitoricești în licee din Zalău (Colegiul Național „Silvania”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”,Liceul Reformat „Wesselényi”), între orele 10 -13. De la…

Mai mult...

Sălajul are peste 4.600 de șomeri

La sfârșitul lunii martie 2023, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 5,18 la sută, în scădere cu 0,01 puncte procentuale compatariv cu luna februarie, dar cu 1.06 puncte procentuale mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2022. La nivel național, rata șomajului a fost de 3,02 la sută în luna martie. Numărul total de şomeri la finele lunii martie 2023 a fost, în Sălaj, de 4.645 persoane. Din totalul şomerilor înregistraţi, 700…

Mai mult...

Cristi Danileț anunță că a câștigat al treilea proces cu CSM și revine în magistratură

Cristi Danileţ a anunţat luni că a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, urmând să revină în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj. În urma acestei decizii, Danileţ va trebui să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie, până în prezent. „Azi, am câştigat şi cel de al treilea dosar făcut de către Inspecţia Judiciară în care am fost…

Mai mult...

Filmele săptămânii la Cinema Scala

Două filme vor rula în premieră, săptămâna aceasta, la Cinema Scala Zalău. Vineri, 28 aprilie, puteți viziona producția “10 zile fără mama 2”, de la ora 20.30, în sala mare, iar în sala mică, de la ora 20.00, va rula “Megalodon: Demonul din adâncuri”. Programul complet al filmelor care vor rula săptămâna viitoare îl găsiți pe www.cinemascala.ro

Mai mult...

Se fac împăduriri pe 18 hectare din Sălaj

Fondul forestier al județului Sălaj este de aproximativ 97 de mii de hectare și reprezintă circa 25 la sută din suprafața județului, procent care ne plasează sub media națională. Programul de regenerare a pădurilor, derulat primăvara aceasta de Direcția Silvică Sălaj, cuprinde o suprafață totală de 150 de hectare. Se vor face împăduriri pe 18 hectare, iar regenerări naturale pe 132 de hectare. De asemenea, în vederea consolidării plantațiiilor înființate anii trecuți, se vor efectua lucrări de…

Mai mult...

Prefectul de Sălaj, la raport

Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a prezentat, marţi, în cadrul şedinței Colegiului Prefectural, sinteza Raportului de activitate al instituției pe care o conduce, pe anul 2022. Potrivit datelor furnizate de prefectul Dari Toma, din numărul total de 22.917 acte administrative care au făcut obiectul controlului de legalitate în anul 2022, un număr de 38 de acte au fost considerate nelegale, 36 fiind modificate sau revocate, iar pentru două dintre ele a fost promovată acțiune în contencios administrativ,…

Mai mult...

Sălajul agricol. Retrospectiva ultimilor 10 ani

Exploatații agricole mai puține, volum de muncă în agricultură redus la jumătate, efective sporite de ovine, bovine și albine Direcția Județeană de Statistică Sălaj a prezentat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți, 25 aprilie, rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol 2020. Acesta oferă o imagine de ansamblu, la nivelul judeţului, asupra numărului de exploataţii agricole, a structurii suprafeţei agricole utilizate, a efectivelor de animale, a numărului de persoane care au lucrat în agricultură, precum şi a…

Mai mult...

Sfântul zilei 26 aprilie

Sfântul mucenic Vasile, episcopul Amasiei, este cinstit în calendarul ortodox și greco-catolic la data de 26 aprilie, în fiecare an. El a fost episcop în cetatea Amasia, în timpul împăratului Liciniu (308-321). Liciniu, fiind căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina, a cucerit Răsăritul care, la vremea aceea, era stăpânit de tiranul împărat Maximin, care era un aprig persecutor al creștinilor. Cazând pradă unui trai concupiscent și imoral, Liciniu este atras de una dintre slujnicile soției…

Mai mult...