Românii sunt ocupați în această perioadă cu grădinile, fiind anotimpul când acestea trebuie puse la punct, astfel încât să arăte bine, dar și să rodească cum trebuie pe tot parcursul anului. Astăzi, vă prezentăm câteva reguli importante pentru stropirea pomilor primăvara. Doar așa vei avea multe fructe.
Reguli importante pentru stropirea pomilor fuctiferi. Cum poți avea o recoltă bogată și sănătoasă
În orice grădină sau livadă, îngrijirea pomilor fructiferi este foarte importantă pentru a se beneficia de o recoltă bogată și sănătoasă.
Astfel, una dintre cele mai importante etape în îngrijirea pomilor fructiferi este stropirea lor.
Cum se face stropirea pomilor
Stropirea pomilor, conform experților horticultori, presupune aplicarea unui amestec de substanțe pe pomi în ideea de a preveni sau trata diverse probleme, cum sunt bolile pomilor, insectele sau dăunătorii.
Astfel, se ridică o întrebare comună printre grădinari: când este mai bine să se stropească pomii dimineața sau seara.
Stropirea pomilor fructiferi se face ținându-se cont de mai mulți factori
Potrivit experților în horticultură, stropirea pomilor fructiferi primăvara se face în funcție de mai mulți factori, printre care se regăsesc: specia de pomi, etapa de vegetație, vârsta pomului, condiții climatice și prognoza meteo, precum și tratamentele efectuate mai înainte.
Pentru că pomii fructiferi au propriul ritm de vegetație, nu toți înfloresc în același timp.
Exemple concrete de pomi și momentul în care se poate face stropirea lor
Astfel, prunii și cireșii, de exemplu, se stropesc la finele lunii februarie, începutul lui martie, în timp ce merii, perii și gutuii se stropesc după jumătatea lunii martie.
Stropirea pomilor se face cu ajutorul unui aparat special, care este compus dintr-un rezervor și o pompă de presiune pentru pulverizare.
Când este indicat să se folosească aparatele de stropit automate
Aparatele sunt manuale, dar și automate. Ambele variante sunt bune, cu precizarea că cele automate sunt mai indicate în cazul livezilor cu mulți pomi.
De asemenea, aparatele de stropit de mână sunt ideale pentru gradini mici, de casă, unde poți stropi nu numai pomii, ci și legumele din grădină.
Când se face prima stropire a pomilor fructiferi
Conform specialiștilor horticultori, prima stropire se face după tăierea ramurilor uscate și bolnave, înainte de intrarea în vegetație, asta întâmplându-se de obicei, în zilele calde de la sfârșitul lui februarie sau primăvara foarte devreme.
Nu în ultimul rând, stropirea se realizează cu soluții care conțin cupru, respectiv zeamă bordeleză, care este un amestec de piatră vânătă, numit și sulfat de cupru, neutralizat cu lapte de var stins.
A doua soluție utilizată la stropirea pomilor trebuie să fie uleiul horticol. Acesta este un produs special de tratare a pomilor fructiferi și se prepară prin rafinarea petrolului folosindu-se metode speciale.