Consiliul Județean împrumută 65 de milioane de lei pentru a cofinanța proiecte europene

Administrația județeană sălăjeană vrea să acceseze un împrumut în valoare de 65 de milioane de lei pentru a cofinanța și prefinanța proiecte finanțate din fonduri europene. „Interesul major al Consiliului Județean Sălaj în demararea și implementarea cu succes a tuturor proiectelor de investiții de interes public județean, este de a asigura avantaje populației de pe raza județului Sălaj. Instituția a reușit sa atragă resursele financiare pentru o parte din investițiile de interes public județean, însă pentru responsabilitățile…

Mai mult...

Producătorii de cartofi vor beneficia de sprijin de la Guvern

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut săptămâna aceasta, o primă întâlnire de lucru cu reprezentanți ai cultivatorilor de cartofi, membri ai Federației Naționale – „Cartoful”, precum și cu conducerea Clubului Fermierilor Români, cu scopul de a discuta măsurile de sprijin pentru acest sector, inclusiv elaborarea Programului național de susținere a producției de cartof. În cadrul discuției au fost prezentate principalele aspecte ale Hotărârii de Guvern aflată în lucru la nivelul experților din cadrul MADR,…

Mai mult...

Senatorul Bob, avertisment pentru cei care ard deșeuri toxice

Noul senator de Sălaj, Marius Virgil Bob (USR), îi avertizează pe cei care ard deșeuri toxice că activitatea lor va fi stopată în curând. În stilul său caracteristic, senatorul sălăjean ironizează și avertizează serios că lucrurile vor mirosi urât pentru cei care poluează. ”Sezonul cald își face cu pași mărunți simțită prezența, vine în sfârșit căldura! DAR, sper ca anul ăsta să vină neînsoțită de fumul gros și înecăcios al deșeurilor aprinse de către unii pe te…

Mai mult...

Primarul din Șimleu își cheamă concitadinii la plantat de arbori

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, continuă acțiunile de ecologizare din orașul pe care-l administrează. După ce a mobilizat șimleuanii la făcut curățenie în oraș, de data aceasta îi așteaptă la plantat de copaci. ”Hai la plantat! Sâmbătă ne reîntâlnim pentru acțiunea de plantare de puieți. E o acțiune pe care vreau s-o realizăm în fiecare an. Peste câtiva ani vom avea mai multă pădure în jurul orașului ceea ce e un lucru bun. Săptămâna asta s-a…

Mai mult...

România, mai protejată de NATO în contextul conflictului ruso-ucrainean

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că NATO a aprobat poziționarea unui grup de luptă în țara noastră. ”NATO a aprobat Grupul de Luptă pe care l-am solicitat și care va fi poziționat în România! Este o veste foarte bună și mă bucur că s-a decis constituirea sa atât de repede. Voi insista la reuniunea NATO de astăzi (n.r. joi) asupra necesității de a consolida mai bine Flancul Estic, unde este nevoie în continuare de o apărare…

Mai mult...

Peste 20 de hectare mistuite de flăcări, într-o singură zi

Pompierii sălăjeni au avut, miercuri, o nouă zi de foc. În ciuda semnalelor de alarmă trase de autorități, unii cetățeni ignoră în continuare orice recomandare în ceea ce privește activitatea de igienizare a terenurilor. Doar în cursul zilei de miercuri, pompierii militari sălăjeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 19 incendii, din care 15 la vegetație uscată (5 la Zalău, Borza, Var, Racâș, Treznea, Popeni, Dolheni, Pusta Vale, Turbuța, Rona, Pasul Mesteacăn), 3 la fond forestier,…

Mai mult...

Se reia competiţia pentru obținerea certificatului de „Şcoală Europeană” 

După o întrerupere de doi ani, cauzată de pandemia de Covid-19, Ministerul Educaţiei reia competiţia pentru obținerea certificatului de „Şcoală Europeană” în anul şcolar 2021 – 2022.  Aflată la a 17-a ediție, competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din țară care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani. Ulterior, şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. În…

Mai mult...

Ministrul Sănătății: „Situația cazurilor de Covid este preocupantă”

Numărul infectărilor cu coronavirus este din nou pe un trend crescător. Autoritățile nu exclud impunerea unor noi restricții, recomandând purtarea măștii în continuare, chiar dacă aceasta nu mai este obligatorie, și testarea. În paralel, decidenții au în plan să închidă centrele de vaccinare și să mute această activitate în cabinetele medicilor de familie. „Se repetă, dacă vreți, ceea ce s-a întâmplat şi în perioadele anterioare: orașele cele mai mari cu activitate intensă, cu interacțiunile multiple, dau cele…

Mai mult...

Peste o mie de elevi sălăjeni la olimpiadele sportive

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sălaj finanțează, anul acesta, 37 de competiții sportive. În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școkar, sunt finanțate 6 acțiuni destinate elevilor din ciclul primar, 16 acțiuni pentru cei din ciclul gimnazial și 15 acțiuni la care participă liceeni. Toate aceste evenimente sportive sunt organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, în perioada 21 martie – 16 mai. Competițiile se vor desfășura la 11 discipline sportive: atletism cu 5 probe de concurs…

Mai mult...

Poienița Aghireș, repopulată cu 1.300 de puieți de salcâm de membrii PSD Sălaj

Poienița Aghireș, din apropierea municipiului Zalău, a fost repopulată cu 1.300 de puieți de salcâm de către membrii PSD Sălaj. Cu mic, cu mare, peste 60 de persoane, lideri județeni, consilieri județeni, membri ai organizației de seniori, ai OFSD și ai TSD Sălaj, au participat, miercuri, la acțiunea de plantare a puieților de salcâm. „Prin împădurire sunt preîntâmpinate problemele cu alunecările de teren și deșertificarea solului. De asemnea, plantarea de puieți semnifică și purificarea aerului și un…

Mai mult...

De ce s-au prăbușit cele două aparate de zbor militare? Cumul de factori umani și de mediu

Ministerul Apărării Naționale a publicat concluziile preliminare ale prăbușirii celor două aparate de zbor militare de la Constanța, în care și-au pierdut viața opt oameni. Ministerul spune că a fost vorba despre un cumul de factori umani și de mediu care au dus la prăbușirea celor două aparate de zbor. ”Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330,…

Mai mult...