Pompierii sălăjeni au avut, miercuri, o nouă zi de foc. În ciuda semnalelor de alarmă trase de autorități, unii cetățeni ignoră în continuare orice recomandare în ceea ce privește activitatea de igienizare a terenurilor.
Doar în cursul zilei de miercuri, pompierii militari sălăjeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 19 incendii, din care 15 la vegetație uscată (5 la Zalău, Borza, Var, Racâș, Treznea, Popeni, Dolheni, Pusta Vale, Turbuța, Rona, Pasul Mesteacăn), 3 la fond forestier, pe raza localităților Șimișna, Jibou și Poiana Blenchii, și unul la o anexă gopodărească din Vârșolț.
Au ars, în total, aproximativ 21 de hectare de teren.
Pentru nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis pentru arderea vegetației uscate și al resturilor vegetale, cadrele I.S.U. Sălaj au aplicat 6 amenzi contravenționale în cuantum de 15.000 lei.
De când vremea a devenit propice igienizărilor terenurilor, pompierii sălăjeni sunt chemați, zilnic, în medie, la 15-20 de astfel de intervenții. În unele cazuri, flăcările scăpate de sub control s-au extins la locuințele din apropiere, lăsând oameni fără agoniseala de-o viață.
Având în vedere amploarea fenomenului care a cuprins județul, pompierii solicită sălăjenilor să manifeste o mai mare responsabilitate și să respecte următoare măsuri de prevenire în desfășurarea activității de igienizare: desfăşurarea arderii se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;- supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și fără luarea măsurilor de evitare a propagării focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.