Guvernul Boc se pregateste sa aplice o noua lovitura de gratie sistemului de invatamant. Executivul lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta prin care, in numele crizei financiare, intentioneaza sa anuleze o serie de sporuri si drepturi ale personalului din invatamant, dar si ale elevilor. Astfel, daca ordonanta se aproba, dascalii vor pierde salariile de merit (un spor de 15% din salariul de baza), fondul de premiere de 2% pe an, plata orelor suplimentare, iar cei 100 de euro pentru achizitia de carti se vor acorda numai persoanelor care au varsta de pana la 35 de ani. Proiectul actului normativ mai prevede, potrivit unor informatii primite de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, si trecerea cheltuielilor pentru transportul elevilor, si pentru naveta profesorilor (inclusiv decontarea celor sase calatorii pe calea ferata a acestora), din finantarea de baza (asigurata de la bugetul de stat), in cea complementara. Ceea ce inseamna ca se lasa aceste plati la latitudinea primariilor, care au, si asa, un buget de maxima austeritate in acest an. De asemenea, tot ca masura anti-criza, guvernul intentioneaza sa reintroduca orele de educatie fizica din invatamantul primar in norma didactica a invatatorilor, ceea ce inseamna reducerea normelor profesorilor de sport care, de doi ani de zile, au in sarcina lor predarea acestei discipline la clasele I-IV. In plus, va fi anulat si sporul de conditii penibile si vatamatoare, ce se acorda pana acum personalului de intretinere.
Dupa cum ne-a declarat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj si vicepresedinte al FSLI, in replica la anuntatele intentii ale guvernului, sindicalistii au solicitat primului ministru o intalnire, la care sa participe si ministrii finantelor publice si muncii. Nemultumirea sindicalistilor fata de acest proiect de ordonanta este cu atat mai evidenta cu cat, diminuarea veniturilor personalului din invatamant, ce ar rezulta din promise anul trecut. Mai mult – a precizat Lehene – sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti si de faptul ca aceasta reducere a sporurilor nu se aplica unitar la nivelul sectorului bugetar, existand, se pare, si de aceasta data, „categorii privilegiate”.
In perspectiva adoptarii ordonantei incriminate, liderii sindicali si-au consultat deja membrii din teritoriu. ^Daca sunt dispusi sa accepte reduceri de salariu, in locul majorarilor promise, nu vom face nimic. Dar daca vor dori sa ia atitudine, ne vom pregati de ample miscari de protest” – a mai precizat Lehene.