Procurorul general al Romaniei, Codruţa Kovesi, a dispus prelungirea delegării lui Daniel Morar in funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), incepand din 13 august, pentru şase luni, informează Ministerul Public. „Prin ordin al doamnei Laura Codruţa Kövesi, Procuror General al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din data de 03.08.2012 s-a dispus delegarea domnului procuror Daniel Marius Morar in funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Delegarea este dispusă incepand cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de 6 luni, deoarece actuala delegare a domnului procuror Daniel Marius Morar va expira la data de 12.08.2012”, se arată intr-un comunicat de presă al Ministerului Public.
Conform procedurii, Daniel Morar şi-a inaintat, joi, consimţămantul de a rămane in poziţia de şef al DNA pană la desemnarea unui succesor, potrivit unor surse judiciare.
Avand in vedere că ministrul Justiţiei nu a făcut incă o propunere de numire in funcţia de procuror şef al DNA, delegarea lui Daniel Morar in această funcţie putea fi prelungită, potrivit legii, pentru incă şase luni.
In 18 iulie, Codruţa Kovesi afirma că il va delega pe Daniel Morar pe funcţia de procuror şef al DNA, dacă „nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană”.
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, declara, in 19 iulie, că numirea procurorului şef al DNA trebuie făcută intr-o perioadă de calm, de pace, iar in condiţiile in care vremurile sunt „prea fierbinţi”, orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.
„Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziţie importantă. Nu doresc să amestec justiţia cu turbulenţele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci cand discutăm (propunerea de numire, n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat”, a susţinut atunci Titus Corlăţean, adăugand că instituţia DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.
Pe de altă parte, Codruţa Kovesi a punctat faptul că sunt şi alte funcţii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al Romaniei trebuie „să-şi facă echipa, să-şi aleagă oamenii”, intrucat este extrem de importantă colaborarea.
Mandatul Codruţei Kovesi – care a deţinut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al Romaniei – expiră in 2 octombrie.