În anul 2024, peste 5.400 de imobile din România nu sunt racordate încă la rețeaua de electricitate. În locuințele fără curent trăiesc circa 12 mii de oameni, din care 4.500 sunt copii.

Datele care scot la iveală sărăcia energetică a României au fost prezentate de Asociația Energia Inteligentă, care a colectat informații de la administrațiile locale din țară.

Registrul Național al Caselor fără Energie Electrică arată că România are 5.494 de imobile care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, cele mai multe fiind în județele Satu Mare, Harghita, Covasna, Suceava, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Merită menționat faptul că, potrivit datelor prezentate, circa 75 la sută dintre imobilele fără curent sunt situate la mai puțin de doi kilometri de rețeaua electrică.

Analiza scoate la iveală și faptul că problema nu va fi eradicată prea curând deoarece în 75% dintre județe nu există niciun plan de electrificare a acestor locuințe. Multe dintre aceste imobile sunt locuite de persoane cu venituri reduse, care nu au nici acte de proprietate pentru locuințe, documentele cadastrale lipsind în majoritatea cazurilor.

“Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică.

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme.

Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică.

RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică, sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes, față de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodăriei în următorii 2-3 ani.

O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% nu există drumuri de acces”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care a adăugat că “România este singura țară europeană unde mai există situații de sărăcie energetică extremă”.

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, spune că ar fi nevoie de 12 milioane de euro pentru a electrifica aceste case.

“Prin programul „Energie pentru viață”, în cadrul aceluiași parteneriat dintre Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei, ne propunem să aducem lumină în casele celor peste 12.000 de români care nu au energie electrică. Dintre ei, peste 4000 sunt copii. Vrem ca, în maxim doi ani de zile, niciun copil să nu mai învețe la lumina lumânării în România.

Cu ajutorul panourilor fotovoltaice și al bateriilor de stocare, vom aprinde speranța pentru cei care încă trăiesc fără energie electrică în zone izolate din România”, a declarat ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja.

sursa foto: Asociația Energia Inteligentă