O varianta a regimului vegetarian cu proprietati alcalinizante cu efect diuretic si laxativ este alimentatia cu fructe.
Creste pe pasuni, fanete umede in zona de deal sau munte si poate atinge chiar si inaltimea de 50 de centimetri. Florile au culoarea violet-purpurie. Brandusa infloreste in luna septembrie, iar fructele se formeaza in al doilea an. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele si bulbotuberii. Fructele se recolteaza cand semintele au culoarea galbuie si nu sunt maturate, inainte de a se deschide. Bulbii brandusei se recolteaza toamna. Planta contine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoza, tanin. Principala actiune a plantei este analgezica si antiinflamatoare.
Cura cu prune
Prunele reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului. Fructele sunt bogate in provitamina A, dar mai sarace in vitamina C. Ele contin apa (80 la suta), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A,B1,B2, C) sodiu, potasiu, fier, mangan, cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activitatii sistemului nervos. Prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoilente, stimulente nervos, dezintoxicante si decongestionante heparice. Prunele se consuma cu 30 de minute inaintea meselor principale. Se poate folosi si sucul proaspat de prune (un pahar inainte de fiecare masa). Se pot face cure de trei zile pe saptamana in aterioscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. In aceste trei zile se consuma doar prune. Prunele mai sunt recomandate in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, dischinezii biliare si hemoroizi. Pentru efectele diuretice si laxative si pentru decongestionarea ficatului se poate folosi si decoctul de prune uscate, doua cani pe zi.
Cura cu mere
Se consuma zilnic un kilogram de mere fara alte alimente. Marul este un tonic al sistemului nervos, diuretic, depurativ, hipocolesterolemiant, calmant, racoritor, laxativ etc. Cura este recomandata atat in obezitate cat si in astenie fizica si intelectuala, surmenaj, demineralizare sau pentru prevenirea infectiilor respiratorii. Cura poate dura pana la 12 zile.
Cura cu struguri
Este un excelent remediu depurativ, benefica inclusiv copiilor si persoanelor in varsta. Trebuie sa se mentina de la aceasta cura bolnavii de diabet, deoarece strugurii contin zaharoza. Considerati „vedeta” toamnei, strugurii contin din belsug vitaminele A, B6 si C, dar si potasiu, mangan, acid folic, calciu, zinc si cupru. Cura de struguri este binevenita deoarece contribuie la buna functionare a vezicii biliare si la scaderea nivelului colesterolului. Sunt recomandati strugurii negri, deoarece acestia contin oligoelemente si antioxidanti care protejeaza peretii vaselor de sange, fiind indicati mai ales in caz de fragilitate capilara.Studiile intreprinse de-a lungul vremii au scos la iveala faptul ca strugurii negri contin resveratrol, un principiu activ si un antioxidant care previne instalarea precoce a bolilor degenerative (ateroscleroza, cataracta). Cura cu struguri proaspeti poate dura intre una si zece zile, mancand zilnic unul-doua kilograme de struguri albi sau negri, fara samburi si fara pelita. Sucul proaspat de struguri – mustul – este un bun laxativ. De asemenea el ajuta la reglarea tensiunii arteriale.