Cei 260 de salariati ai fabricii Cuprom din Zalau, precum si cele 19 persoane disponibilizate in luna octombrie a anului trecut au sanse mari sa-si recupereze sumele restante, in urma negocierilor pe care sindicatul le-a purtat cu conducerea companiei.
Dupa cum ne-a declarat Ioan Blaj, presedintele Sindicatului Cuprom, patronatul a emis o adresa in care isi prezinta oferta. Aceasta include acordarea esalonata a primelor de sarbatori, pe o durata de sase luni, incepand din februarie, plata in sase transe egale a salariilor compensatorii restante si indexarea salariilor cu inflatia, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca.
In mare, oferta amintita este pe placul salariatilor, in conditiile in care conducerea societatii a intarziat deja cateva luni cu plata sumelor. Singurul aspect asupra caruia au ridicat obiectii se refera la plata bonusului de sarbatori. Mai exact, daca patronatul s-a aratat dispus sa achite sumele in cauza in sase transe (circa 100 de lei pe luna), angajatii vor sa ajunga in posesia banilor ce li se cuvin in trei luni.
„Pentru orice eventualitate”, conducerea sindicatului a inaintat Tribunalului Bucuresti – sectia Comercial, toate documentele necesare pentru inscrierea la masa credala (totalitatea persoanelor care se pretind creditori ai falitului – n.red.), in vederea recuperarii salariilor compensatorii neachitate beneficiarilor. Acestia din urma au primit, pana acum, doar jumatate din cele 14 salarii compensatorii.
Potrivit liderului sindical, efectele crizei economice se resimt si in fabrica din Zalau, nu doar la Baia Mare, unde compania Cuprom a fost pusa in situatia de a inchide unitatea si de a concedia personalul: „Problema este destul de grava si la noi. Comenzile si productia ni s-au redus considerabil”. In aceste conditii, Ioan Blaj nu exclude trimiterea salariatilor in somaj tehnic. Una dintre variantele vehiculate este ca fiecare angajat al producatorului de sarma sa intre in somaj tehnic trei zile pe luna, astfel incat activitatea fabricii sa nu fie intrerupta.
Cuprom va achita datoriile pe care le are fata de salariati
Articole
Contract colectiv de muncă pentru angajații din bănci
Guvernul a extins aplicarea Contractului colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Executivul a aprobat, în ședința din 27 noiembrie, extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activități bancare, negociat și semnat anul acesta de Federația Sindicatelor din Industria Financiară, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci și Consiliul Patronatelor Bancare din România pentru 5 bănci. ”Acest demers marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract…
Mai mult...Salarii mai mari cu 200 de lei din ianuarie
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 4.050 lei lunar începând cu 1 ianuarie 2025. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, față de 3.700 lei cât este în prezent. ”Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali,…
Mai mult...