Persoanele care incaseaza pensie (pentru limita de varsta, anticipata de invaliditate sau de urmas) pot sa cumuleze aceste venituri cu alte tipuri de castiguri. Exista insa reguli care trebuie respectate.
Limitele privind cumularea pensiei cu alte venituri depind de mai multi factori, inclusiv de tipul de pensie pe care o persoana il are.
1. Cumulul pensiei pentru limita de varsta cu alte tipuri de venituri: in acest caz, legislatia este cea mai permisiva – comparativ cu pensia anticipata sau pentru invaliditate cumulata cu alte tipuri de venituri, de exemplu.
Cei pensionati pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri din salarii sau cu alte venituri din activitati independente – cum ar fi cele dintr-o activitate desfasurata ca persoana fizica autorizata. in ceea ce priveste suma obtinuta, aceasta nu conteaza – nu exista nicio limita in aceasta privinta.
2. In ceea ce priveste persoanele pensionate anticipat sau anticipat partial, acestea pot cumula veniturile dintr-o astfel de pensie cu orice venituri dintr-o activitate independenta, indiferent de venitul obtinut prin intermediul activitatii indepdendente.
In schimb, cei pensionati anticipat (sau anticipat partial) nu pot obtine venituri salariale sau venituri din functii elective (cu exceptia indemnizatiei de consilier local/judetean), de exemplu. Din 2021 va exista un singur tip de pensie anticipata. Concret, se va renunta la pensia anticipata fara penalizari (pensia anticipata simpla) si va exista numai cea cu penalizari (pensia anticipata partiala).
3. In privinta pensiilor obtinute de catre cei cu invaliditate, conditiile difera in functie de gradul de invaliditate. Practic, cei cu gradele I si II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, insa o pot cumula cu venituri din activitati independente.
In cazul pensiei de invaliditate de gradul al III-lea, se aplica aceleasi reguli, cu exceptia faptului ca cei care obtin astfel de pensii pot obtine si venituri salariale, in limita a jumatate din programul normal de lucru al locului de munca.
4. In cazul pensiilor de urmas, nu exista o interdictie cu privire la cumularea acestei pensii cu veniturile din alte activitati indepdendente. In privinta cumularii pensiei de urmas cu venituri din salarii, exista limitari, in functie de situatia specifica.