Conform datelor transmise de Directia de Statistica Judeteana Salaj, luni 13 ianuarie 2020, in luna noiembrie 2019, câstigul salarial mediu nominal brut, pe total tara, a fost de 5196 lei, cu 106 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2019.

rn

Câstigul salarial mediu nominal net, pe total tara, a fost de 3179 lei, în crestere fata de luna precedenta cu 63 lei (+2,0%).

rn

Valoarea cea mai mare a câstigului salarial mediu nominal net s‐a înregistrat în activitati de servicii în tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7610 lei), iar cea mai mica în fabricarea articolelor de îmbracaminte (1803 lei).

Noiembrie 2019 comparativ cu Octombrie 2019

rn

În luna noiembrie 2019, în majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13‐lea salariu), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net s‐au datorat realizarilor de productie ori încasarilor mai mari (în functie de contracte/proiecte), cât si a disponibilizarilor de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net, în luna noiembrie 2019, fata de luna precedenta au fost înregistrate în urmatoarele sectoare: activitati de editare (+12,6%); tiparire si reproducerea pe suporti a înregistrarilor (+12,3%); activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; înregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe (+12,1%); fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (+11,4%); extractia minereurilor metalifere (+8,8%); fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a. (+8,3%); activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (+7,5%); fabricarea echipamentelor electrice (+7,1%); activitati de servicii în tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice (+6,9%).

rn

Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea în luna octombrie 2019 de prime ocazionale, drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile câstigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori încasarile mai mici (în functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile în unele activitati economice, de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie.
Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net, în luna noiembrie 2019, fata de luna precedenta au fost înregistrate în urmatoarele sectoare: industria metalurgica (‐6,3%); extractia petrolului brut si a gazelor naturale (‐4,0%); transporturi pe apa (‐3,5%); productia si furnizarea de energie electrica si termica,
gaze, apa calda si aer conditionat (‐2,2%); repararea, întretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor
(‐1,9%); transporturi aeriene (‐1,3%).