In decursul timpului am observat ca nu toti stupii ies deodata la zborul de curatire. Primii care efectueaza acest zbor sunt cei mai bine expusi la razele solare, precum si cei care sunt mai slabi. Aceasta se datoreaza faptului ca avand mai putine albine, consumul de miere necesar pentru realizarea functiilor vitale ale coloniei este mai mare si, ca urmare si incarcatura intestinala a acestor albine este sporita.
In general stupii foarte puternici realizeaza zborul de curatire mai tarziu. De aceea este indicat ca in aceste zile apicultorii sa fie in stupina si sa-si insemneze cu o creta fiecare familie care a iesit la zbor, iar dupa ora 15.00, in cazu femiliilor care nu au zburat, acestea sa fie obligate sa efectueze zborul.In acest scop se indeparteaza capacul, salteluta protectoare si podisorul si se pastreaza pentru un timp stupul descoperit. Cu aceasta ocazie se poate observa si plasarea cuibului de iernare, precum si de cantitatea rezerve de care mai dispune colonia. Pana la urma si aceste familii vor zbura.
In urma acestor zboruri putem face si o evaluare a starii de sanatate a stupinei. La sfarsitul zilei se reduc urdinisurile la dimensiunile la care au fost pe toata perioada iernii.
Gheorghe Ursente
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine
Filiala Salaj