OFICIUL FITOSANITAR SALAJ   

Loc. Criseni, nr. 403                                                                                                

                                 E – mail: ofsalaj@anfof.ro                              

                                 Telefon/Fax:0260/620063; 0787604529

  BULETIN DE AVERTIZARE

Nr. 05 din 09.03.2023      

Pentru prevenirea si combaterea organismului daunator: SUILLIA LURIDA (musca usturoiului). 

          SUILLIA LURIDA (musca usturoiului) – are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de adult in resturile vegetale, sau in bulgarii de pamant, iar primavara devreme parasesc locurile de iernare, cautand plantele de usturoi pentru a depune ponta. Ouale sunt grupate si depuse pe sol in jurul plantelor sau chiar pe frunze. Dupa eclozare, larvele patrund in tulpinile de usturoi, fixandu-se la baza frunzei centrale, hranindu-se cu tesutul vegetal, apoi patrund in bulbi. Plantele stagneaza in crestere si prezinta  frunze ofilite si ingalbenite. Frunza centrala este rasucita in forma de spirala. Bulbii  atacati se inmoaie si putrezesc.  

Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare Tr.1, Tr.2 la cultura de usturoi infiintata toamna, cu:

            BENEVIA – 0,75 l/ha sau                 MOSPILAN 20 SP – 0,2 kg/ha.

Tr.2 se repeta la 10 zile  folosind :

            MOVENTO 100 SC – 0,75 l/ha

sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.

Tratamentul se face prin imbaierea plantelor, astfel incat solutia sa ajunga in zona coletului, zona afectata de daunator.

            Pe parcelele pe  care s-a facut tratament nu se vor consuma plantele decat dupa14 zile.

            Pentru aderenta se va adauga obligatoriu un adjuvant.

Masuri alternative de combatere: rotatia culturilor, strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, araturi adanci de toamna.

Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.

            PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT : stadiul de  2-3 frunzulite a culturii

Alte recomandari:

Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!

 Luati  masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

 Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia  plantelor ) ;

Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor legale prevazute in : Reg. (CE) Nr. 1107/2009 ; H.G. nr 1559/2012; O.G. nr. 4/1995; O.G. nr. 41/2007; O.M. 352/2015 si SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au obligatia de a tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament fitosanitar sau erbicidat dupa modelul de mai jos:

Nume  si prenume fermier/ societate comerciala……

Domiciliu fermier/sediul social al societatii…….

(Comuna, judetul)

Ferma (nume/numar,adresa)…….

Registru

de evidenta a tratamentelor  cu produse de protectie a plantelor

Data efectuarii tratamentu lui (ziua,luna, anul)Cultura si locul unde este situat terenulTimpul aplicarii (fenofaza culturii) Tratamentul efectuat  Numele, prenumele persoanei responsabile de efectuarea tratamentu- luiData inceperii recoltarii produsului agricolNr. si data documentului prin care s-a dat in consum populatiei
Agentul de daunare: boli/ daunatori/ buruieniDenumire ppp folositDoza omolo- gata/doza folositaSupra fata (ha)Cantitati utiliza te (kg.l)
           

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art.67, (1)

Fermierul numeroteaza paginile registrului. Pe ultima pagina se mentioneaza cate pagini contine registrul purtand semnatura (si stampila dupa caz) fermierului sau administratorului societatii. Inspectorii Oficiului Fitosanitar pot sanctiona fermierul, conform H.G. nr. 1230 din 12 decembrie 2012 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Reg ( CE ) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor conform, art. 3, pct  1 (i) constitue contraventie urmatoarele fapte: i) nerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art. 67 alin. (1) din  Reg. CE nr. 1107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei.

Respectati conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a ppp in exploatatiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare si depozitare a ppp care poate fi accesat  la adresa http://www.madr.ro/normedeecoconditionalitate in domeniulfitosanitar.html)

Responsabil Prognoza si Avertizare,                                                                     Intocmit,

Stana Marius                                                                                                   Hosu Aurelia