OFICIUL FITOSANITAR SALAJ   

Loc. Criseni, nr. 403                                                                                                

                                 E – mail: ofsalaj@anfof.ro                              

                                 Telefon/Fax:0260/620063; 0787604529

  BULETIN DE AVERTIZARE

Nr. 06  din 09. 03.2023

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: ROZATOARE – MICROTUS ARVALIS PALLAS (șoarecele de câmp).

Feldmaus, in ihrem unterirdischen Bau, Feld-Maus, Wühlmaus, Wühl-Maus, Maus, Microtus arvalis, common vole

 MICROTUS ARVALIS  PALLAS ( soarecele de camp ) –  este specia cea mai raspandita si produce cele mai mari pagube. Culturile preferate sunt cele de lucerna, trifoi, fanete si pajisti naturale si  semanate si terenurile intelenite. Numit popular si soarecele berc, este un animal de talie mica, exemplarele adulte avand lungimea

cozii de de 3-4 cm. Culoarea blanii pe spate este gri-cenusiu sau cenusiu-murdar, la exemplarele batrane cu nuanta roscata, iar pe burta blana are o culoare gri-deschis, chiar argintie. Se hraneste cu partile verzi si subterane ale plantelor cultivate si salbatice, spre toamna adunand si rezerve de seminte sau boabe. Animalele sunt active tot timpul anului, circuland si iarna sub zapada si patrunzand in semanaturile de toamna, unde ataca plantele abia rasarite sau insuficient infratite. Patrunde in sere si rasadnite, unde ataca legumele la care le reteaza tulpinile. In lipsa de hrana ataca si pomii fructiferi din livezi si mai ales din pepiniere, rozand coaja in zona coletului sau chiar radacinile in cazul puietilor  

Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la: culturi de toamna ( cereale, rapita), culturi legumicole, pajisti, lucerniere, livezi, vita de vie cu:

         ARVALIN – 5 bucati/ galerie sau

           RATRON GW – 5 momeli/ galerie sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.

Perioada optima de tratament: la o depistare de 4-5 colonii (vetre de atac ) pe ha. Mai multe orificii grupate, 10-15/m², formeaza o colonie, iar zona inconjuratoare de vegetatie care a fost retezata pentru consum reprezinta vatra de atac.

In general lupta impotriva rozatoarelor de camp implica un complex de masuri, atat chimice cat si agrotehnice, prin a caror aplicare se reduc pierderile de recolta si scaderea densitatii daunatorilor sub pragul economic de daunare.

 Masurile agrotehnice au un caracter profilactic, se iau tot timpul anului indiferent de gradul de infestare cu rozatoare si au ca scop rezolvarea urmatoarelor aspecte:

  • blocarea cailor de acces sau de extindere a rozatoarelor in culturile invecinate prin brazde adanci sau santuri in jurul culturilor;
  • distrugerea prin prasile a galeriilor si cuiburilor de rozatoare ca loc de adapost si inmultire;
  • efectuarea la timp a recoltarii evitand strangerea si depozitarea rezervelor de hrana a rozatoarelor;
  • strangerea de pe camp a balotilor si a resturilor de paie si masa vegetala;
  • executarea imediata a araturilor de vara si toamna pana la adancimea de 30-40 cm, distrugandu-se astfel o mare parte a populatiei de rozatoare ( adulti si pui ).

Alte recomandari:

Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!

 Luati  masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

 Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia  plantelor ) ;

Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor legale prevazute in : Reg. (CE) Nr. 1107/2009 ; H.G. nr 1559/2012; O.G. nr. 4/1995; O.G. nr. 41/2007; O.M. 352/2015 si SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au obligatia de a tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament fitosanitar sau erbicidat dupa urmatorul model:

Nume  si prenume fermier/ societate comerciala……

Domiciliu fermier/sediul social al societatii…….

(Comuna, judetul)

Ferma (nume/numar,adresa)…….

Registru

de evidenta a tratamentelor  cu produse de protectie a plantelor

Data efectuarii tratamentu lui (ziua,luna, anul)Cultura si locul unde este situat terenulTimpul aplicarii (fenofaza culturii) Tratamentul efectuat  Numele, prenumele persoanei responsabile de efectuarea tratamentu- luiData inceperii recoltarii produsului agricolNr. si data documentului prin care s-a dat in consum populatiei
Agentul de daunare: boli/ daunatori/ buruieniDenumire ppp folositDoza omolo- gata/doza folositaSupra fata (ha)Cantitati utiliza te (kg.l)
           

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art.67, (1)

Fermierul numeroteaza paginile registrului. Pe ultima pagina se mentioneaza cate pagini contine registrul purtand semnatura (si stampila dupa caz) fermierului sau administratorului societatii. Inspectorii Oficiului Fitosanitar pot sanctiona fermierul, conform H.G. nr. 1230 din 12 decembrie 2012 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Reg ( CE ) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor conform, art. 3, pct  1 (i) constitue contraventie urmatoarele fapte: i) nerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art. 67 alin. (1) din  Reg. CE nr. 1107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei.

Respectati conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a ppp in exploatatiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare si depozitare a ppp care poate fi accesat  la adresa http://www.madr.ro/normedeecoconditionalitate in domeniulfitosanitar.html)

Responsabil Prognoza si Avertizare,                                           Intocmit,                

Stana Marius                                                                            Hosu Aurelia