Desi se deruleaza tot felul de programe in scoli si printre tineri, fenomenul consumului de droguri pare scapat de sub control printre elevii din Zalau. Traficanti sunt destui, din moment ce nu trece luna fara ca procurorii DIICOT sa nu descopere cantitati din ce in ce mai mari de droguri. Nimeni nu-si risca libertatea fara sa spere la un castig foarte facil si tentant. Traficantii nu sunt descurajati si par sa duca un razboi, „cad” unii la puscarie, apar altii cu forte proaspete. Din pacate, victime sigure sunt adolescentii. Parintii ar trebui sa observe cateva manifestari comportamentale la copiii lor, care constituie factori de risc ce pot duce la consumul de droguri. Toate tulburarile emotionale, depresiile, conflictele interpersonale, insingurarile si frustrarile observate la adolescent ar trebui sa dea de gandit unui parinte. Ce il poate determina pe un adolescent sa consume droguri? Cautarea identitatii, specifica acestei perioade, opozitia dintre realitate si idealuri, plasarea eului in opozitie cu lumea, pe care o considera un loc ostil, nedrept si opresiv. Consumul de substante ii estompeaza pentru putin timp starile conflictuale si il duce intr-o lume iluzorie, care il face pentru o scurta perioada de timp fericit. Totul poate incepe uneori dintr-o simpla curiozitate, dorinta de a fi in rand cu ceilalti din anturaj, de a experimenta ceva nou, sau pur si simplu de a fi la moda. Presiunea grupului la acesta varsta este foarte mare. Influenta exercitata de parinti in copilarie este inlocuita de influenta tot mai mare a anturajului. Faptul ca tinerii continua sa consume droguri arata ca exista un conflict intre generatii nesolutionat. Ce pot face parintii intr-o atare situatie? In primul rand sa cultive o relatie de prietenie cu copiii lor si sa fie un exemplu pentru acestia. Sa-i informeze ei mai intai despre nocivitatea drogurilor. Si, mai ales, sa fie atenti la semnele din comportament care pot indica faptul ca deja a incercat consumul de droguri, pentru a putea cere ajutor specializat la centrul de preventie a consumului de drog sau la cabinetul unui psiholog.
Cum sa-ti feresti copilul de tentatia drogurilor
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...