Asigurarea locuintelor este obligatorie, daca firma de asigurari nu pierde
Salajenii care nu si-au asigurat inca locuintele – si slava Domnului ca in jur de 78 la suta nu au facut-o – de la 1 septembrie vor putea sa aleaga intre polita obligatorie si cea facultativa. Singura conditie este ca asigurarea facultativa sa aiba o suma mai mare decat cea obligatorie si sa acopere si cele trei riscuri incluse in polita obligatorie: alunecari de teren, cutremur, inundatii.
In conformitate cu prevederile Legii nr.260/ 2008, societatile de asigurare puteau incheia doar polite de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva de-zastrelor naturale -PAD , cele care acopera cele trei riscuri de baza specifice tarii noastre, amintite mai sus. Zilele acestea, Comisia de Su-praveghere a Asigurarilor (CSA) au impus companiilor de asigurari sa vanda polite de asigurare facultative cu un pret mai mare fata de cel perceput pentru asigurarile de locuinte obligatorii. Astfel, daca pana acum asigurarile de locuinte facultative puteau sa coste si 20 de euro, in cazul locuintelor de tip A (din caramida), si 10 euro in cazul locuintelor de tip B (din voioage sau carpici), incepand cu luna septembrie preturile lor vor creste. Asa vrea CSA. Decizia a fost luata in urma observarii scaderii numarului de polite PAD vandute, una dintre cauze fiind reprezentata de faptul ca diverse companii de asigurari, printre care si actionari ai Pool-ului de Asigurari Impotriva Dezastrelor (PAID), promovau propriile asigurari facultative, la acelasi pret cu politele obligatorii, sau induceau clientii in eroare folosind termenul de „o-bligatoriu” pentru o polita facultativa. Un fel de cur-vareala intre „neamuri”
Asigurarea facultativa – mai scumpa dar mai avantajoasa
Ce trebuie sa stie proprietarul de locuinte? In primul rand, ca asigurarea locuintei este obligatorie. Numai ca notiunea de „obligatoriu” in contextul de fata este foarte relativ. Nu am auzit ca o autoritate locala sa fi amendat un detinator de imobil pentru ca nu a avut asigurarea obligatorie. De fapt, multi primari se spala pe maini de aceste „atributii” precum Pillat din Pont. Amenda este de pana la 500 de lei. Am discutat cu primarii din Jibou, Simleu Silvaniei, Creaca, Balan si nici unul nu s-a aratat incantat sa-i sanctioneze pe cetateni pentru lipsa politei de asigurare obligatorii. Mai trebuie sa stie cetateanul ca ramane valabila posibilitatea ca un proprietar de locuinta sa incheie fie o asigurare obligatorie, fie una facultativa, dupa cum doreste. Chiar daca asigurarea facultativa va fi mai scumpa de la 1 septembrie, merita. Daca cea obligatorie include doar cutremure, alunecari de teren, inundatii, in cea facultativa se pot incadra incendiile, furtunile, exploziile etc, cu conditia ca in aceasta din urma sa fie mentionate si cutremurele, alunecarile de teren, inundatiile.
Alunecarile de teren nu-s pe placul asiguratorilor
Salajenii nu prea sunt interesati sa-si asigure locuintele impotriva cu-tremurelor. Poate cei din Vrancea. Impotriva inundatiilor se prea poate sa si le asigure cei din preajma raurilor. Cat despre alunecarile de teren, chiar daca ai vrea sa-ti asiguri locuinta dintr-o zona unde stii ca pamantul fuge, companiile de asigurari sunt reticiente. De pilda, in satul Recea, datorita instabilitatii versantului, sunt amenintate vreo 20 de imobile. Trei cetateni au reusit sa si le asigure, dar dupa un an firmele de asigurari nu au dorit sa reinnoiasca polita de asigurare. Primarul comunei Varsolt, comuna de care apartine si satul Recea, Breda Lajos, spunea ca nici o companie de asigurari nu vrea sa incheie polite de asigurare cu proprietarii celor 20 de case afectate de alunecari de teren, pe motiv ca „sunt un pericol social”. O situatie similara este si in Sarmasag. In jur de 30 de case de pe stazile Teilor, Viilor, Salajului, Liliacului, Pomilor, sunt crapate datorita instabilitatii solului. Primarul comunei Sarmasag, Dombi Attilla, afirma ca majoritatea imobileleor nu sunt asigurate, deoarece firmele de asigurare refuza categoric sa incheie asigurari cu proprietarii acestor locuinte.”Avem noroc, deocamdata, ca nu ploua”, spune primarul Dombi, „daca pamantul s-ar imbiba cu apa, ar fi dezastru, toate cele peste cele 30 de imobile ar avea de suferit”. Se pune intrebarea, De ce Pool-ul nu i-a masurile necesare de asigurare obligatorie, prin intermediul societatilor de asigurare pe care le are ca actionari?
Doar 13 societati fac asigurarea obligatorie a locuintei
Asigurarea obligatorie a locuintelor este emisa de Pool-ul de Asigurari Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID si poate fi vanduta doar prin intermediul societatilor de asigurare, actionari ai PAID. Iata si lista celor 13 societati de asigurare, aprobata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqua Asigurari. Doar prin aceste societati va puteti face asigurarea obligatorie a locuintei. Insa, pentru asigurarea facultativa va puteti adresa tuturor societatilor de asigurare autorizate.