Câinii sunt niște animale de companie foarte drăguțe, inteligente și loiale. Se spune că ei sunt singurele ființe de pe pământ care ne iubesc pe noi mai mult decât se iubesc pe sine. Studiile științifice o dovedesc: câinii sunt pe primul loc în topul animalelor care înțeleg comunicarea umană.
Aceștia sunt foarte ușor atașabili de oameni și pot fi dresați la fel de ușor, pentru că, se pare, își înțeleg stăpânul din gesturi și priviri. Nu degeaba se spune acest animal este cel mai bun prieten al omului și, pe bună dreptate, el nu te va părăsi niciodată, atâta timp cât îi oferi grijă, atenție și iubire.
Pentru a avea grijă de câinele tău, indiferent de rasa acestuia, toaletarea este o parte foarte importantă. O bună îngrijire a ghearelor și a blănii, precum și o igienă corectă sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generală a animalului tău de companie.
Frecvența băilor unui cățel va varia în funcție de textura blănii. Blana scurtă trebuie spălată în medie de două ori pe an, iar cățeii cu blana lungă la intervale de aproximativ 3 luni. În timpul îmbăierii cu șampon special conceput, periem bine blana câinelui pentru a scăpa de noduri și de zonele încurcate. Pentru clătire, folosim multă apă călduță, apoi ținem animalul într-o cameră caldă până se usucă complet.
Toți cățeii au nevoie de o îngrijire corectă a ghearelor. Ghearele degetelor trebuie să se uzeze natural, însă în cazul în care cresc prea mult trebuie tăiate. Cere medicului veterinar să-ți arate cele mai bune tehnici.
La fel ca și în cazul oamenilor, părul unui câine crește și moare. Câinii care trăiesc în exterior năpârlesc de două ori pe an, primăvara și toamna, în funcție de schimbările luminii naturale. Câinii de interior nu sunt la fel de afectați de schimbările luminii, deci năpârlesc tot anul, mai pronunțat primăvara și toamna. Perierea și îmbăierea regulată vor facilita eliminarea părului care năpârlește. Frecvența îngrijirii și tipurile instrumentelor utilizate vor varia în funcție de tipul blănii.
Legat de igiena orală a cățeilor, gingiile trebuie să fie roz. Cel mai bun mod de a îngriji dinții cățelului constă în perierea acestora de câteva ori pe săptămână cu o periuță și pastă de dinți special concepută pentru câini. Batoanele de mestecat încetinesc formarea plăcii bacteriene și a tartrului și acționează mecanic asupra dinților atunci când câinele mestecă. Înroșirea zonei din jurul dinților este semn de inflamație și boală, care poate cauza pierderea apetitutului dacă este dureroasă sau dacă animalul nu poate prinde sau mesteca hrana. În acest caz, dinții câinelui trebuie examinați de către un medic veterinar.
Urechile animalului de companie trebuie examinate și curățate sub îndrumarea medicului veterinar, cu o soluție special creată în acest scop. Urechile lăsate trebuie curățate mai des, deoarece canalul auricular este mai puțin ventilat.
Este important să ștergi ochii cățelului în cazul oricăror scurgeri de lacrimi, murdărie sau noroi. Acest lucru se face cu dischete din bumbac și apă călduță curată. Ochii cățelului trebuie să fie strălucitori și umezi, cu o mucoasă de o culoare roz-pal.
Câinii trebuie să aibă parte de o nutriție sănătoasă care să-i ajute la construirea mecanismelor naturale de apărare, la creștere și la dezvoltarea sistemului digestiv.
Indiferent dacă intenționezi sau nu să duci câinele la un cabinet de toaletare, familiarizarea cu rutinele de toaletă și igienă de la o vârstă fragedă sunt importante. Aceasta te ajută să-l obișnuiești cu atingeri și să eviți eventualul stres care poate apărea în timpul toaletării, când va fi adult. De asemenea, este recomandat să duceți animalul de companie la medicul veterinar în mod regulat, pentru a evita eventualele probleme de sănătate.