De multe ori constatăm că roșiile pe care le cumpărăm, chiar și din piață, nu mai au gustul bun de altădată. Acest fapt se datorează folosirii unor substanțe artificiale, periculoase pentru sănătatea noastră.
Piețele și supermarketurile sunt pline de roșii crescute artificial, și nu doar în perioada rece a anului. Din ianuarie până în decembrie, sunt expuse pe tarabele piețelor și pe rafturile supermarketurilor niște roșii mari, cu aspect perfect, având coaja netedă și lucioasă, fără nici măcar o simplă zgârietură. Sunt ca și scoase din reclame, însă atunci când le tai observi ceva ciudat la aspectul lor. Nu mai sunt atât de roșii, dacă vorbim de miez, nu au mirosul specific de tomate și nici gustul caracteristic. Cei pățiți reclamă un gust fad, amărui, ca și gustul de ceară.
Toată lumea știe despre roșiile crescute forțat, cu soluții toxice. Mai ales în extrasezon, producătorii folosesc diverse substanțe de coacere sau de colorare (mai exact o substanță numită Ethrel, care face ca nuanța de roșu să apară la câteva ore de la aplicare), pentru ca tomatele să devină roșii mai devreme decât ar fi normal.
Aceste roșii au anumite trăsături pe care le poți recunoaște, ca să le eviți.
Specialiștii spun că, dacă tai o roșie în jumătate și o analizezi, alveolele în care se află semințele ar trebui să fie exact de aceeași dimensiune. Dacă sucul din interiorul roșiei are o consistență vâscoasă, acesta este un alt semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere. Un alt detaliu demn de luat în seamă este acela că roșia sănătoasă nu trebuie să prezinte pe miez vinișoare de culoare alb-gălbuie. Prezența lor denotă că semințele din interior încep să încolțească și acumulează solanina, o substanță extrem de toxică pentru organism. Solanina secretată de semințele care încep să încolțească poate duce la deshidratare și insuficiență renală. Tomatele aduse din export sunt cele mai tratate, pentru a putea rezista, pe durata transportului.
În mod normal, o roșie crescută natural rezistă cel mult 10 zile după ce a fost culeasă, dar, în funcție de tratamentul chimic primit, poate ține chiar și 6 luni.
Bineînțeles că cele mai gustoase și mai sănătoase sunt roșiile pe care le crești tu în grădină sau chiar într-un ghiveci, pe balcon, fără a adăuga chimicale periculoase la rădăcini sau pe tulpini.