Cum pregătim o masă de sărbători reușită
Sărbătorile se apropie cu pași repezi, forfota de pe străzi e din ce în ce mai mare, iar coșurile din supermarket sunt tot mai pline. În majoritatea caselor, pe lângă bradul de Crăciun, un alt element foarte important în perioada aceasta este masa de sărbători. Începând cu dimineața de Crăciun și până după Revelion, masa este locul unde ne adunăm cu toții, unde petrecem timp împreună cu familia.
Este important ca masa de Crăciun să fie plină de bucate, motiv pentru care petrecem zile întregi în bucătărie gătind tot felul de bunătăți specifice perioadei. Dar, oricât de delicioase sunt preparatele, experiența mesei de Crăciun e mai bogată dacă e însoțită de o ambianță plăcută și de ornamente de Crăciun care să amplifice spiritul sărbătorilor. Și,evident, de zâmbete.
Pentru a pregăti o masă de Crăciun reușită, primul pas este meniul, bazat pe rețete tradiționale de sarmale, fripturi, cârnați, salata boeuf, cozonaci și multe altele. Includeți în meniu salata de crudități fără maioneză pentru a reduce cantitatea de calorii. Tot ce pregătim trebuie să ne aducă nutrienți suficienți și de calitate. Putem alege o carne foarte slabă, gătită la abur, asezonată cu mirodenii care dau o savoare specială. Să nu uităm de fructele proaspete de sezon, precum citricele.
Pentru desert, pregătește un tort, chec sau cozonac care îți place foarte tare. Aici putem adăuga biscuiți, ciocolate sau alte tipuri de prăjituri. Nu este cazul să le combinăm pe toate într-o seară, pentru sănătatea noastră.
La un meniu special este important ca și băuturile să fie diversificate, pentru toate gusturile. Fie că este vorba de vin, șampanie cidru sau sucuri de fructe, servirea băuturilor trebuie să urmeze o etichetă de potrivire a gusturilor cu preparatele gastronomice.
Cu puțină fantezie și îndemânare, poti crea un aranjament spectaculos al mesei. Culorile roșu și verde specifice acestei perioade pot fi frumos combinate cu albul, auriul și argintiul. Aranjează cu grijă farfuriile, tacâmurile, paharele și servețelele. Toate elementele trebuie să exprime rafinament și delicatețe. Poți folosi, pentru decorul mesei, accesorii specifice precum ramuri parfumate de brad, conuri, lumânări și flori.
Deși stresul atinge cote maxime în această perioadă, pacea, liniștea și zâmbetele de pe buzele celor dragi trebuie să primeze. Să nu uităm că sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare spirituală și trebuie marcată ca atare. Bucuria pe care ți-o oferă gândul că ai oamenii dragi alături este esențial, restul sunt detalii.
