Cum folosim telefonul mobil pentru ne scăpa de gunoiul din casă

Nu, nu s-a inventat încă o plicaţie de mobil care să ducă gunoiul la tomberon. Cel mult, am putea aştepta, în viitorul apropiat, ca un robot să facă lucrul acesta. Până atunci însă, locuitorii municipiului Zalău care locuiesc la bloc pot folosi telefonul mobil pentru a avea acces la aşa numitele “insule ecologice”, care au luat locul, în multe zone din oraş, fostelor tomberoane insalubre şi inestetice.
Aşa cum se ştie, administraţia locală a instalat, în zona de blocuri, prin intermediul unei finanţări de circa şapte milioane de lei de la Ministerul Mediului (cu 100.000 de lei contribuţie locală), 100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deşeurilor în municipiul Zalău.
Aceste insule supraterane încasetate conţin câte cinci containere a câte 1,1 metri cubi pentru toate cele cinci fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.
Primăria Zalău a distribuit până în prezent circa 16.000 de cartele cu care cetăţenii municipiului pot avea acces la aceste containere, pentru a-şi arunca deşeurile.
Administraţia locală anunţă însă faptul că insulele ecologice sunt digitalizate şi pot fi accesate şi prin intermediul telefoanelor inteligente.
Pentru asta, persoanele care doresc acces la insulă cu ajutorul telefonului, vor trimite un e-mail la adresa insuleecologice@zalausj.ro, cu următoarele date: numărul/codul de pe cardul fizic, copie de pe cartea de identitate. Ulterior verificării în platformă a corespondenţei datelor de pe card cu apartamentul arondat, va fi emis codul de revendicare. Instrucţiunile privind înrolarea telefonului după obţinerea codului de revendicare pot fi accesate on-line de către utilizatori, prin scanarea codului QR de pe cardul fizic sau de pe broşura de instrucţiuni transmisă odată cu cardul.
E important de ştiut faptul că pentru a avea acces la insula ecologică prin intermediul telefonului, în momentul în care dispozitivul este apropiat de cititorul instalat pe insulă, acesta trebuie să aibă Bluetooth-ul activat.
Pentru funcţionarea corespunzătoare a insulelor ecologice digitalizate, administraţia locală roagă cetăţenii să ţină cont de următoarele aspecte: modulele destinate deşeurilor reziduale şi biodegradabile sunt prevăzute cu cuve de inserţie cu volum predefinit de 35 de litri; nu introduceţi deşeuri mai mari decât permite cuva de inserţie, deoarece pot bloca mecanismul şi cuva nu va mai putea fi utilizată până la remedierea defectelor; pentru cantităţi mari de deşeuri, împărţiţi-le în cantităţi mai mici; asiguraţi-vă că deşeurile sunt introduse complet în cuvă pentru a evita blocajele şi a permite funcţionarea corectă a sistemului; asiguraţi-vă că trapa a revenit la poziţia “ÎNCHIS” după folosire.