Boboteaza sau epifania este sărbătorită în data de 6 ianuarie de către biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în ajunul Crăciunului. 

În ziua de Bobotează, după Sfânta Liturghie, preoții săvârșesc slujba sfințirii Aghiasmei Mari. În zilele de dinaintea sărbătorii, preoții au mers din casă în casă, sfințind locuințele, lucrurile, oamenii și animalele, prin stropirea cu aghiasmă.

Slujba de sfințire a apei se săvârșește în 2 etape: prima dată, în ajunul Bobotezei, cu această aghiasmă mare stropindu-se casele credincioșilor, iar mai apoi în ziua de Bobotează (6 ianuarie), aceasta din urmă fiind luată de credincioși acasă pentru nevoile de peste an.

Sfințirea cea mare a apei, săvârșită de preoți în ziua în care Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, este oficiată numai în biserică sau lângă o apă curgătoare curată. Apa este sfințită prin invocarea Duhului Sfânt, astfel că are o putere sfințitoare deosebită, purtând în sine darurile minunate ale lui Dumnezeu. Aghiasma Mare are puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii înconjurătoare pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții.

Cu apa sfințită la Bobotează se pot stropi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile spre a fi păzite de rău. De asemenea, cu binecuvântarea duhovnicului, Aghiasma Mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu daruri dumnezeiești, se spune că a săvârșit adevărate minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele și izbăbind din primejdii pe cei credincioși.

Aghiasma se păstrează curată și proaspătă vreme îndelungată, fără a da semne de învechire sau alterare. Fiind sfințită numai la începutul anului, se păstrează cu multă grijă în Sfântul Altar, ea fiind folosită de preot la multe rugăciuni de peste an: în slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir, cu ea se stropesc obiectele liturgice și icoanele ce urmează a fi sfințite.

În ziua de Bobotează, fiecare credincios este dator să ia acasă Aghiasma Mare și să o păstreze într-un loc curat. Creștinul bea apa sfințită vreme de 8 zile pentru că numai în această perioadă se poate bea fără post și spovedanie. După data de 14 ianuarie, Aghiasma Mare se ia numai cu post și spovedanie, însoțită de binecuvântarea preotului duhovnic.

Apa are o semnificație specială în această zi, se spune că apa sfințită are puteri miraculoase, astfel că în ziua de Bobotează nu se spală rufe. Această zi este, simbolic, și o sărbătoare a purificării naturii, prin stropirea cu apă sfințită.

În localitățile de pe malul apelor, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, iar câțiva feciori curajoși sar după ea și o aduc înapoi. Tot acum, în anumite zone ale țării, se fac previziuni despre condițiile metereologice din acest an, dacă acestea vor fi sa nu favorabile recoltei.