Impozitul pe hectar in functie de cultura
Potrivit ordinului de mai sus, daca un taran cultiva mai mult de doua hectare de teren cu cereale se percepe un impozit de 71,44 de lei la hectar pentru ce depaseste aceasta suprafata. Daca se vor depasi doua hectare cultivate cu plante oleaginoase, se va plati un impozit de 73,28 de lei la hectar; la cartof 558,08 lei la hectar, la sfecla de zahar 11,52 lei la hectar. Pentru cultivarea cu mai mult de 1,5 hectare se va percepe un impozit de 128,16 lei pe hectar in cazul cultivarii de leguminoase boabe si 753,44 de lei la hectar in cazul pomilor pe rod. In situatia in care agricultorul va cultiva mai mult de o jumatate de hectar de legume in camp, va plati un impozit de 640,16 lei la hectar. Si in cazul vitei de vie pe rod, tot ce va depasi o jumatate de hectar va insemna impozit anual de 221,6 lei pe hectar. De asemenea, se mai plateste un impozit de 1883,68 de lei pentru orice suprafata care depaseste li-mita legala de 0,3 hectare cultivate cu flori si plante ornamentale, precum si 1285,28 de lei pe hectar fiecare suprafata ce va depasi 0,2 hectare cultivate cu legume in sere.
Scutiti de impozite
Ordinul nr.8/2013 prevede ca sunt scutiti de impozite fermierii care au sub doua hectare de culturi cu cereale, plante oleaginoase, cartof, sfecla de zahar si hamei pe rod, pana la 1,5 hectare de leguminoase boabe si pomi pe rod, pana la o jumatate de hectar de legume de camp si vie pe rod, pana la 0,3 hectare de flori si plante ornamentale si pana la 0,2 hectare de legume in sera.
Poti cultiva 10 hectare fara a plati un leu impozit
Despre inventivitatea romanului s-au spus multe. In contextul de fata a gasit badea Ion si solutii, legale de altfel, pentru a scapa de birul lui Ponta. Prevederile legislative care scutesc de impozit in cazul in care fermierii cultiva anumite culturi i-ar putea salva de la plata acestui impozit La un calcul simplu, un agricultor salajean si nu numai poate cultiva 10 hectare fara a plati un leut la stat sub forma de impozit. Astfel, poate cultiva doua hectare de cereale, doua de cartofi, doua de floarea soarelui, un hectar de sfecla de zahar, un hectar de tutun, o jumatate de hectar de legume in camp si o jumatate de hectar de vita de vie, fara sa plateasca impozit. Legea prevede ca doar in cazul in care sunt depasite aceste suprafete pentru fiecare cultura in parte vor fi platite impozite.
Taranii isi refac planurile
Micii fermieri din Salaj sunt nemultumiti de introducerea impozitului agricol pe norma de venit si afirma ca isi vor face planuri in campania de primavara in ceea ce priveste semanaturile. „Eu lucrez sase hectare de pamant – ne-a spus Vasile Lazar, un taran din Lozna – din care doua hectare le cultivam cu porumb, un hectar cu grau, un hectar cu floarea soarelui, un hectar cu sfecla de zahar si un hectar cu floarea soarelui. Singurul lucru care ma incurca este hectarul in plus de cereale. Am deja un hectar semanat cu grau din toamna, astfel ca la primavara voi semana doar un hectar cu porumb sa nu depasesc numarul de hectare cu cereale. Iar pe cel ramas o sa cultiv altceva, poate pe jumatate floarea soarelui, ca tot e scump uleiul, si pe cealalta jumatate de hectar ceva leguminoase boabe. Oricum, nu am bani sa platesc nici macar lucrarile toate odata, de unde sa mai platesc si impozit la stat. Nu-i suficient ca platesc impozit pe teren? Grigore Sav din Somes-Odorhei ar fi vrut sa cultive in lunca Somesului patru hectare cu porumb. Ordinul de Guvern nr.8/2013 i-a dat planurile peste cap. Asa ca pentru furaj va cultiva doar doua hectare cu porumb si doua le va insamanta cu lucerna si borceag, ceva cartofi si floarea soarelui.
In acest context, vor fi multi dintre cei cu peste doua hectare de teren care isi vor planifica in asa fel culturile incat sa nu fie nevoiti sa plateasca impozitul pe venitul agricol la stat.