Ansamblul Castelului Wesselényi de la Jibou a ajuns în proprietatea statului ungar, prin vânzarea lui către o companie de consultanță în afaceri din Cluj și apoi revândut către Manevi Zrt din Ungaria. Prima tranzacție cu firma clujeană s-a făcut înainte cu opt zile ca administrația județeană să decidă cumpărarea lui.

Vânzarea Castelului Wesselényi poate fi catalogată drept tranzacția imobiliară a anului în Sălaj, după ce sălăjenii s-au bucurat la finele lunii aprilie că Ansamblul va intra în patrimoniul județului, iar la numai trei săptămâni distanță am aflat că importantul monument istoric a ajuns în proprietatea statului maghiar. Agenția maghiară de știri MTI a intrat în posesia actului extrasului de carte funciară emis miercuri, care arată cine este actualul și noul proprietar al castelului.

Andrei Ianicicău, proprietarul cu domiciliul în Șimleu Silvaniei căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru 800 de mii de euro companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca. Această companie l-a revândut câteva zile mai târziu societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – societate din proprietatea statului Ungar, după cum a declarat moștenitorul edificiului András Janicskó (Andrei Ianicicău -n.r.) doar pentru agenția maghiară de presă. Acesta a declarat, pentru aceeași sursă, că Ansamblul a fost vândut către Micro Vision Consult SRL deoarece Consiliul Județean Sălaj nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului. Totuși, din documentele administrației județene reiese că termenul a fost respectat

S-au respectat procedurile legale?

Moștenitorul Ansamblului Castelului Wesselényi de la Jibou a trimis o adresă Consiliul Județean Sălaj prin care își exprima intenția de vânzare, așa cum prevede legislația românească în cazul monumentelor istorice, adresă înregistrată la registratura administrației județene la data de  17 martie 2021. Consiliul Județean îi trimite răspuns lui Ianicicău Andrei la data de 29 martie 2021, prin adresa nr. 5390, că își exprimă dreptul de preemțiune și cumpără Ansamblul Castelului Wesselényi.

Așadar, exprimarea dreptului de preemțiune al administrației județene s-a făcut în termenul limită de 15 zile prevăzut de lege. Cu siguranță că până la data de 20 aprilie, dată la care a fost încheiată tranzacția cu Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, proprietarul Ianicicău primise adresa Consiliului Județean Sălaj emisă în termenul legal, că doar distanța dintre Zalău și Șimleu este de nici 30 de kilometri… Și nici vînzătorul, nici entitatea care căuta un cumpărător pentru castelul retrocedat lui Iancicău – Artmark Historical Estate SRL din Bucureşti – nu au înștiințat Consiliul Județean că au vândut proprietatea de la Jibou. Spunem asta pentru că, la opt zile după ce ei au încheiat tranzacția imobiliară, mai exact la data de 28 aprilie 2021, Consiliul Județean Sălaj are pe ordinea de zi a ședinței ordinare două proiecte de hotărâre cu subiectul Castelul Wesselényi de la Jibou. O hotărâre privind demararea procedurilor administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune exprimat în cazul vânzării imobilului monument istoric identificat în lista de monumente cu denumirea “Castelul Wesselenyi, cod SJ-II-m-A-05075.01” și “Ansamblul Castelului Wesselenyi, cod SJ-II-m-A-05075”, înscris în CF nr.51182 Jibou, dar și o hotărâre privind rectificarea bugetului judetuțului pentru alocarea sumei de 4 milioane de lei (aproximativ 800 de mii de euro) în vederea achiziționării imobilului.  Tot prin hotărârea consilierilor județeni a fost desemnată o comisie de negociere a prețului de cumpărare, alcătuită din cinci reprezentanți ai Consiliului Județean Sălaj – vicepreședintele administrației județene Szilagyi Robert-Istvan ca președinte de comisie; iar consilierii județeni Adrian Margin, Paul Maghiu, Nicolae Olar, împreună cu Secretarul Județului Cosmin Vlaicu, au fost desemnați membri ai comisiei.  Comisia avea rolul de a analiza oferta depusă, să negocieze prețul în baza unui raport de evaluare întocmit de un membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, apoi să prezinte un raport privind prețul și rezultatul negocierilor în vederea aprobării printr-o altă hotărâre a Consiliului Județean Sălaj.  

Proiectele de hotărâri privind Ansamblul Castelului Wesselényi de la Jibou nu mai intrau în dezbaterea forului decizional județean dacă se știa că acesta a fost înstrăinat deja. Mai ales că Dinu Iancu Sălăjanu, Președintele Consiliului Județan, anunțase public intențiile pe care le are cu monumentul istoric de la Jibou după achiziția lui și faptul că a făcut demersurile administrative prevăzute de lege pentru achiziția imobilului monument istoric. Din toate aceste declarații reiese că administrația județeană a fost sigură că va deveni noul proprietar al Castelul Wesselényi din Jibou. Și, totuși, nu s-a întâmplat asta, deși suma alocată prin Hotărâre de Consiliu Județean pentru tranzacție a fost aceeași cu suma pe care a acordat-o și cumpărătorul privat – 800 de mii de euro.

Urmează un proces cu statul ungar pentru Castelul Wesselényi din Jibou?

Luni dimineața, am solicitat Consiliului Județean un punct de vedere cu privire la ”ratarea” cumpărării Ansamblului Wesselényi și răspunsul a fost că și administrația județeană a fost surprinsă de înstrăinarea imobilului în detrimentul lor, din moment ce trebuia respectată procedura legală și că vor ataca în instanță tranzacția dintre vânzător și cumpărător  pentru că este ”o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”.

Cert este, în momentul de față, că Ansamblul Castelului Wesselenyi are un nou proprietar – societatea statului ungar Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, cea cu care administrația județeană se va judeca în instanță pentru Wesselényi din Jibou, așa cum anunța cu câteva zile în urmă. Administrația județeană acuză ignorarea exprimării dreptului de preemțiune și faptul că actul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor imperative ale articolului 4, aliniatul 8 din Legea 422/2001. Poate fi la mijloc și o eroare materială comisă cu bună știință din partea lui Ianicicău Andrei și a agenției imobiliare mandatată de acesta pentru că, tot în răspunsul Consiliului Județean Sălaj ni se spune: ”încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, Consiliul Județean Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal, au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou”.

Redăm răspunsul administrației județene trimis redacției noastre:

”Din punctul nostru de vedere, contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor imperative ale articolului 4, aliniatul 8 din Legea 422/2001, ce prevede că <În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemțiune (…), acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile>, așadar prin ignorarea dreptului de preemțiune exprimat în termen de Consiliul Județean Sălaj, sub semnătura președintelui său. De altfel, ulterior exprimării acestui drept, Consiliul Județean Sălaj a procedat la rectificarea bugetului, prin cuprinderea sumei necesare achiziționării Castelului Wesselenyi și a declanșat toate procedurile administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune. În plus, a înștiințat vânzătorul asupra fiecărei etape parcurse de autoritățile publice județene.  Menționăm că, încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, Consiliul Județean Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal, au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou. În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărarea încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie. Consiliul Județean Sălaj își rezervă dreptul de a acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi, o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”, au declarat reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.