Ii auzim pe multi in jurul nostru spunand ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Categoric nu era mai bine pe vremea lui Ceausescu. E limpede ca era mai bine daca vremea lui Ceausescu nu era deloc. Numai ca nici de la revolutie incoace n-a fost niciodata bine cu adevarat pentru tara asta. Pentru ca omul este facut sa tina minte lucrurile pozitive din trecut si sa uite de cele negative, „vremea lui Ceausescu” li se pare multora o epoca a bunastarii prin prisma faptului ca statul avea grija de toti. In fine, ne-am ales cu o generatie de sacrificiu; cei care nu au trait prea multi ani in comunism, dar nici de capitalismul care da eficienta, inca inexis-tent din Romania, nu vor apuca sa se bucure. Nu-i nimic, spun ei, Imacar copiii nostri sa o duca mai bineI. Dar nici copiii nu o duc mai bine. O clasa politica formata din elite ale comunismului a preluat toate obiceiurile proaste din fostul regim si le-a perpetuat. Daca va aduceti aminte, totul a inceput cu „Mircea, fa-te ca lu-crezi” pe postul national de televiziune imediat dupa inlaturarea lui Ceausescu. Si noua elita s-a facut ca face treaba. Sub acest regim nou, s-a nascut o alta generatie de sacrificiu. Tinerii din ziua de azi nu gasesc un loc de munca intr-o tara ruinata si nu stiu ce-ar fi bine sa studieze pentru a intra pe piata muncii. Entuziasmul anilor 90-2000 cu plecarea la munca in strainatate a cam disparut si el din cauza crizei economice gene-ralizate. Ar munci oamenii si nu au ce, nu sunt pusi in valoare. Cei care sunt calificati si muncesc bine castiga prost, pentru ca asta e piata muncii. Cei care n-au pregatire decat pentru munca slab calificata prefera sa faca orice altceva decat sa-si rupa oasele pentru o leafa care le ajunge maxim o saptamana. Colac peste pupaza, sistemul prost a mai produs si o multime de necalificati cu diploma de licenta, derutati ca nu-si gasesc salarii pe masura hartiei ce tine loc de diploma.
Era mai bine pe vremea lui Ceausescu? Cine spune ca este mai buna viata sub un regim opresiv e nebun. La fel cum nebun e si cel care spune ca un regim care nu este opresiv, dar nu este nici competent poate crea bunastare. Dferenta este ca pe vremea lui Ceausescu toata lumea muncea, iar un salariat intretinea un pensionar. Acum, un salariat intretine doi pensionari. Se intampla asa pentru ca multi au iesit dupa revolutie la pensie anticipat, fabricile care produceau ceva au fost vandute pe bani de nimic sau falimentate. Asa am ajuns azi sa nu mai gasim niciun „meserias” care sa stie face ceva de calitate. In comunism nu aveai voie sa nu ai loc de munca. In schimb, nu se gasea benzina, nu se gaseau alimente, nu aveau oamenii voie sa mearga la biserica, nu aveau voie sa vorbeasca prea multe. N-as schimba regimul de acum cu unul ca al lui Ceausescu. Le consider la fel de rele. Dar categoric l-as schimba. Cu un regim care sa nu fie corupt, cu unul eficient. De ce nu l-au schimbat romanii pana acum? Au fost dusi cu zaharelul, au fost ocupati cu adaptarea la tranzitia fara sfarsit.
Cum ar fi sa-l uitam odata pe Ceausescu, dar si pe Ponta si Basescu
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...