La sfârșit de săptămână, începând cu ziua de vineri, 2 august, compania de teatru Cultură’n Șură va fi prezentă în 3 localități din județul Sălaj. Pe traseul caravanei se află comunele Sălățig, Valcău de Jos și Nadiș, unde vor fi susținute tot atâtea reprezentații ale comediei „Schimbăm perdelele”, regia și adaptarea Victor Olăhuț. Participarea publicului este gratuită.

Timp de 11 ani, asociația Cultură’n Șură a adus teatrul în satele românești, alegând, ca spațiu alternativ de joc: gospodării, grădini, parcuri, cetăți medievale. Și de această dată, gazdele spectacolului vor fi gospodari din fiecare localitate, care își deschid porțile cu generozitate unui eveniment cultural unic în peisajul artistic românesc.

Vineri, 2 august, ora 21.00, la Sălățig, va găzdui evenimentul șura lui Bogdan a lui Sandu Ilieș, casa nr. 21

Sâmbătă, 3 august, ora 21.00, la Nadiș, reprezentația are loc în curte la Lisandoru’ lui Costan de pe Lab, casa 169.

Duminică, 4 august, ora 21.00, la Valcău de Jos, piesa se joacă la Flore Rusoii, nr. 24/A.

Spectacolul „Schimbăm perdelele” a avut premiera în cadrul festivalului internațional de teatru „Atelier” de la Baia Mare, unde a obținut o nominalizare pentru cea mai bună actriță – Florentina Năstase, și a fost laureat cu premiul pentru cel mai bun actor – Mihai Smarandache. Interpretul „Soțului” din spectacol este actor la Teatrul Odeon din București și este cunoscut publicului amator de teatru pentru numeroasele sale roluri atât în teatru cât și în film.

Proiectul „Teatru dincolo de orașe” are parte de susținerea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și a început pe 15 iunie în comuna Bănișor, unde peste 150 de spectatori au participat la prima reprezentație de teatru în aer liber din cadrul proiectului.

Cultură’n Șură mai are și alte surprize pentru sălăjeni: în fiecare localitate, copiii sunt invitați să participe la un atelier de teatru, iar la începutul școlii elevii vor fi așteptați la reprezentațiile spectacolului „Zmeul Zmeilor”, o poveste captivantă care abordează teme contemporane și relevante într-un mod poetic și muzical. Spectacolul aduce în prim-plan problemele din școală, diferențele sociale dintre elevi, bullying-ul și alte provocări cu care se confruntă tinerii în zilele noastre.

Parteneri ai proiectului sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Universitatea din Bucuresti (Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului), Asociația Arhaic, Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, primăriile comunelor Bănișor, Valcău de Jos, Baru, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Luncoiu de Hos, Sălățig, Ambulanța pentru monumente, Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului.

„Cultură’n Șură” este o asociație culturală non-profit creată în anul 2013 la inițiativa regizorului Victor Olăhuț și are ca prim obiectiv promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură. Până în prezent, asociația a produs 8 spectacole de teatru, a efectuat turnee în 82 de sate și comune din 14 județe unde a susținut aproape 150 de reprezentații. Activitatea echipei a fost recompensată cu premiul Open Theatre oferit de British Council la Gala Premiilor UNITER 2022, premiul Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020, la care se adaugă numeroase alte premii, participări în festivaluri și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere.