Lucrari pregatitoare

Cum procedati mai departe? In primavara, cat mai devreme posibil, cand timpul o permite faceti gropile de 50×50 de centimetri. La fundul gropii lasam aproximativ 20 de centimetri de pamant reavan pe care se va aseza butasul. Butasul se fasoneaza in manieira urmatoare: se strang radacinile in mana si tot ce iese din pumn se taie (raman in jur de 10 centimetri). Se face mocirlirea prin inundarea a 20 de centimetri din butas, intr-un amestec de balega si pamant.

Plantarea

Butasul altoit se pune in groapa, pe peretele vestic, astfel incat partea parafinata sa ramana afara. Se acopera un sfert de groapa cu pamant si se taseaza bine. Apoi venim cu o jumatate de galeata de mranita, punem apa, completam cu pamant, mai lasam o data, apoi iar se pune pamant, dar fara sa acoperim parafina ce trebuie sa ramana afara. Distantele de plantare difera: daca lucram solul mecanizat, distanta dintre randuri este de 2-2,20 metri si intre butasi, pe rand de un metru. Daca suprafata este mica si intretinem plantatia manual, distanta este 1-1,50 metri.
Pentru bolta plantarea se face la fel, doar ca vom merge doar cu un rind (aliniament), in functie de dimensiunea boltei, la un metru distanta intre butasi. Rindul opus se orienteaza la distanta pe care o presupune spatiul aflat la dispozitie.

Lucrari de intretinere
Ca lucrari de intretinere, in afara de prasila pentru indepartarea buruienilor, daca nu ploua si este seceta, la o luna venim cu o udare, care se va putea repeta iar la o luna, in conditii de seceta persistenta. Intre 15-30 iulie se desface musuroiul si se realizeaza copcitul, pentru a se inlatura radacina care a pornit eventual de sub punctul de altoire. Daca este cazul inlaturam si masa vegetativa (puietul) lastarita din portaltoi. De preferat este, dupa aceasta lucrare de toaletare sa nu se mai acopere cu pamant butasul, pentru a se usca si a se matura bine portiunea respectiva