Prezenta slaba la Muza Fest, care a inghitit in doua saptamani 300 de milioane de lei vechi

 

Astazi se trage cortina peste cea de-a cincea editie a Festivalului “Muza Fest”. Timp de 16 zile s-au derulat in jur de 20 de evenimente culturale, unele cu ceva priza la publicul salajean, altele la marginea anonimatului. Cei care cocheteaza cu arta, indiferent de genul ei, au avut ocazia sa opteze pentru ceea ce au simtit sufletul lor, de la pictura, fotografie, grafica, pana la muzica veche, teatru, jazz, dar si workshop-uri de arta decorativa. Lansarile de carte, prezentarile elementelor de ceramica veche, dar si contemporana, proiectiile de filme au venit sa intregeasca paleta festivalului artelor.

Daniel Sauca este multumit de roadele evenimentului

Referitor la gama de manifestari, Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura si Arta Salaj, declara ieri pentru Graiul Salajului ca acestea au fost in functie de buget. El recunoaste ca austeritatea nu a permis organizatorilor “sa se intinda mai mult decat ajunge plapuma”, dar promite ca la editia urmatoare va scoate bani din piatra seaca si va aduce la Zalau artisti marcanti din tara si din strainatate, pentru a spori numarul spectatorilor participanti la eveniment. Intrebat daca editia din acest an a festivalului si-a atins obiectivele propuse, managerul culturii salajene a afirmat ca este multumit de roadele evenimentului si ca festivalul artelor si-a atins tinta, inclusiv la capitolul spectatori. Traind cu aceasta impresie, Daniel Sauca viseaza sa transforme Muza-Festul salajean intr-un festival regional. Sa-i ajute Cel de Sus! Nu inteleg de ce, ieri, la vernisajul unei expozitii de la Galeriile de Arta Ioan Sima, sufletul lui Daniel Sauca se zbarcise ca o smochina si avea convingerea ca semnatarul acestor randuri nu va scrie ce a declarat el. Ba asta scriu, Daniel, ce ai declarat tu, ca institutia pe care o conduci este unul dintre organizatorii festivalului, ca ai papat 150 de milioane de lei vechi. Dar nu pot scrie ca spectatorii s-au inghesuit la manifestarile “Muza-Fest” ca saracii la ajutoarele sociale. Au fost rari, rari de tot.

Corina Bejinariu crede ca pentru a castiga publicul e nevoie de timp

Cealalta institutie organizatoare a maratonului cultural “Muza Fest 2013″ este Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, care a contribuit tot cu 150 de milioane de lei vechi. Corina Bejinariu, diectorul institutiei, admite ca evenimentul nu este unul dedicat maselor largi, precum un festival folcloric, de pilda, dar are satisfactia ca a reusit sa fidelizeze o mare parte din publicul participant. ^Noi incercam sa fidelizam publicul, nu neaparat sa-i marim numarul. Iar pentru a castiga publicul trebuie timp. Muza Fest este un eveniment cultural de educatie, iar noi avem rabdare cu publicul”. Corina Bejinariu mentioneaza ca elementul forte al evenimentului din acest an a fost diversitatea manifestarilor. Asa se explica faptul ca fiecare iubitor de cultura a avut posibilitatea sa aleaga genul artistic care i s-a potrivit. Precum Daniel Sauca, si Corina Bejinariu a afirmat ca incearca sa ii dea evenimentului o extensie rgionala, insa este constienta ca pentru aceasta extensie este nevoie de fonduri suplimentare si, eventual, de o mai buna mediatizare.
La una dintre expozitiile din cadrul festivalului “Muza Fest” am participat si noi. Reporterul si cameramanul de la Graiul Salajului au sporit numarul celor prezenti cu 33,33 la suta. Adica de la patru la sase. Cata tenta regionala va avea editia a VI – a a festivalului “Muza Fest”, vom trai si vom vedea.