Potrivit celor afirmate de Luminita Elena Nemes, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, activitatea insitutiei se desfasoara in baza Programului Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii stabilit pentru anul 2018 precum si a Planului Anual de Actiuni pentru indeplinirea Obiectivelor cuprinse in Programul de Guvernare 2016-2020.
Pe parcursul lunii iunie 2018, potrivit raportului intocmit de Mariana Pop, consilier compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul din cadrul ITM Salaj, s-au desfasurat controale in domeniile de competenta: relatii de munca si securitate si sanatate in munca privind respectarea legislatiei in vigoare. Activitatea inspectorilor de munca a vizat cu prioritate identificarea si sanctionarea muncii nedeclarate in vederea descurajarii si diminuarii acestui fenomen, care in fapt, reprezinta tot o forma de evaziune fiscala.
in domeniul relatiilor de munca au fost controlati un numar de 66 agenti economici dintre care 31 au fost sanctionati, aplicandu-se 6 amenzi si 53 avertismente.
in urma controalelor au fost depistate 6 persoane care munceau fara a avea intocmite contracte individuale de munca, angajatorii fiind sanctionati contraventional.
Alte incalcari ale prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi au fost:
– nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal;
– nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat;
– nerespectarea obligatiei de a elibera o adeverinta de vechime in munca la incetarea activitatii salariatului ;
– necompletarea elementelor contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale;
Cuantumul total al amenzilor contraventionale aplicate a fost de 32.800 lei. Deficientele constatate pentru care s-au aplicat avertismente, se refera la:
– nerespectarea obligatiei pastrarii copiei contractului individual de munca pentru salariatii din locul de munca respectiv;
– nerespectarea dispozitiilor legale privind munca de noapte;
– nerespectarea prevederilor privind sarbatorile legale;
– completarea registrului cu date eronate sau incomplete;
– completarea registrului de catre alte persoane decat cele nominalizate prin decizia angajatorului.
in domeniul securitati si sanatatii in munca au fost controlati un numar de 41 de agenti economici aplicandu-se 2 amenzi in valoare totala de 13.000 lei pentru neinstruirea salariatilor in domeniul SSM, respectiv lipsa verificarilor periodice ISCIR a echipamentelor de munca si 19 de avertismente.
Deficientele constatate si sanctionate cu avertisment se refera la:
– lipsa instructiunilor proprii in domeniul SSM pentru toate activitatile desfasurate;
– lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale pentru toate locurile de munca si a planului de prevenire si protectie;
– neefectuarea controlului medical periodic si/sau la angajare;
– lipsa listelor interne de acordare a echipamentului individual de protectie;
– neutilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie.
Pentru toate deficientele constatate, inspectorii de munca salajeni au dispus masuri de remediere a acestora.