Avem cea mai mica subventie pe hectar din statele comunitare
In sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat trei hotarari care vizeaza in mod direct agricultura din Romania. Prin aceste decizii s-au stabilit subventiile care vor fi acordate lucratorilor de terenuri si crescatorilor de animale pentru anul 2012. Prima hotarare se refera la subventia la hectar si stabileste „cuantumul platilor directe unice pe suprafata care se acorda in secotrul vegetal”. Potrivit actului normativ, cuantumul subventiilor pe suprafata la culturile vegetale (grau, porumb, orz, secara etc.) care se acorda din fonduri europene (Fondul European pentru Garantare in Agricultura) va fi de 119,66 de euro la hectar. La aceasta suma se mai adauga platile nationale complementare, de la bugetul de stat, in suma de 50,34 de euro. Reiese ca subventia va fi de 170 de euro la hectar. Cea mai mica subventie pe hectar din statele comunitare. Subventia va fi acordata in lei, la cursul de schimb de 4.5383 lei pentru un euro. Organizatiile agricultorilor nu sunt incantate de aceasta suma, avand in vedere ca ea este impozabila. Propunerile fermierilor catre ministrul Constantin fiind de 220 de euro la hectar n-au prins. „Ne-ar fi fost de bun augur subventiile cerute de 220 de euro la hectar, altfel ne-am fi putut descurca”, a declarat pre-sedintele Ligii Asociatiei Produ-catorilor Agricoli din Romania. Tot in sectorul vegetal a fost stabilita separat subventia pe suprafata pentru sfecla de zahar (284,46 euro la hectar) si pentru orez (300 de euro la hectar).
500 de lei pentru o vaca
Cea de a doua decizie se refera la sprijinul financiar aferent solicitarilor depuse in anul 2012 de persoane fizice sau juridice, care cresc si detin in exploatatie animale de productie din specia bovine, inregistrate in sistemul national. Cuantumul platii nationale directe com-plementare pentru specia bovine este de 500 de lei pe cap de animal. Asociatia Crascatorilor de Bovine din Romania i-a cerut ministrului Agriculturii ca subventia pe cap de animal pentru 2012 sa fie de 611 lei, apoi de 550 de lei. Nici una dintre doleante nu a fost luata in seama. Si ar fi trebuit, pentru ca furajele s-au scumpit cu cel putin 30 la suta, iar fermierii incearca sub orice forma sa se scape de animale. Cei 500 de lei pe cap de bovina vor naste cu siguranta nelinisti printre reprezentantii aso-ciatiilor de profil din tara.
Ca e oaie ca e capra, tot 40,8 lei primeste
A treia hotarare a Guvernului reglementeaza sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli, per-soane fizice sau juridice care detin, cresc si exploateaza animale de productie din specia ovine sau caprine. Acest sprijin financiar se acorda crescatorilor de animale pentru mentinerea competitiva pe piata eu-ropeana. Cuantumul platii nationale directe com-plementare in anul 2012 este in valoare unitara de 40,8 lei pe cap de ovina sau de caprina. Crescatorii de oi si capre au cerut si ei, mai marilor agriculturii de la noi, ca cuantumul subventiei pe cap de animal sa fie de 50 de lei. Au cerut si cu cerutul au ramas.