De luna viitoare, angajatorii vor putea verifica, impreuna cu politia, daca angajatii lor aflati in concediu medical chiar sunt bolnavi.
De luna viitoare, persoanele aflate in concediu medical vor fi verificate daca sunt, intr-adevar bolnave sau nu, ca parte a demersului Ministerului Sanatatii de a stopa acordarea acestor concedii fara nici un temei legal sau medical. Potrivit proiectului de ordonanta semnat vineri de ministrul Sanatatii, Cseke Attila, de verificarea bolnavilor, inchipuiti sau nu, se vor ocupa platitorii de indemnizatii, adica anga-jatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate, insotiti de reprezentanti ai politiei. Ei vor putea sa verifice daca pacientul se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Dupa cum se arata intr-un comunicat oficial al ministerului, in situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va fi platit pe durata concediului respectiv.
Ordonanta creste, in acelasi timp, si cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2 500 si 5 000 lei, dublu fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5 000 lei si 10 000 de lei. De verificarea modului de eliberare a acestor certificate se vor ocupa, in continuare, casele de asigurari de sanatate.
Ministerul Sanatatii „umbla” si la perioada dupa care se poate solicita prelungirea concediului de medical, care trebuie facua dupa 60 de zile (fata de 90, in prezent). Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Exceptie de la aceasta regula se vor face in cazul tuberculozei, cancerului, SIDA si altele, pentru care sunt stabilite alte perioade de concediu medical.
Modificarile legislative in privinta concediilor medicale vin dupa ce oficialii Ministerului Sanatatii au ajuns la concluzia ca se cheltuie prea multi bani pentru decontarea lor, mai ales catre persoane perfect sanatoase. Numai in Salaj, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a decontat anul trecut aproape 30 de mii de concedii medicale, in cuantum de peste 71 de miliarde de lei vechi (7.172.000 lei).
Cu politia la patul bolnavului
Articole
România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...Sfântul Ștefan
Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre…
Mai mult...