In urma cu patru ani, principalele formatiuni politice din Salaj erau, la fel ca astazi, in febra pregatirilor pentru alegerile locale. Unele dintre ele veneau in fata electoratului cu o alta garnitura de lideri, altele si-au pastrat pana astazi aproape nemodificata prima linie de politicieni.
In ultimii patru ani, scena politica salajeana s-a schimbat. PDL a venit la putere, dar oamenii cu care a inceput sa creasca acest partid au disparut din decor. Azi nu-i mai gasim in prim-plan pe Viorel Stanca, Mircea Ghiurco, Onorica Abrudanu sau Gheorghe Stanciu. In schimb, PNL si PSD au ramas cu aproximativ aceeasi garnitura de lideri care vor sa castige din nou alegerile locale. Cea mai stabila formatiune politica din Salaj ramane UDMR care nu schimba aproape nimic, dar promoveaza oameni tineri. Ce am votat acum patru ani si cati lideri politici au rezistat pana astazi?
Cele mai mari fluctuatii in randul membrilor le-a suferit in ultimii patru ani PDL Salaj. Pe de o parte, este de inteles – a trecut din opozitie la guvernare, iar oportunistii au ingrosat randurile acestei organizatii. Schimbarile din PDL Salaj au mai avut o cauza – pe judet, acest partid a pierdut alegerile locale, iar schimbarea liderilor a venit ca o masura de revigorare dictata de la centru. La polul opus, se situeaza UDMR Salaj – formatiune politica in cadrul careia nu s-a schimbat aproape nimic. Aici au ramas aceiasi lideri. Si este deja cunoscut faptul ca UDMR isi specializeaza oamenii, ii pregateste pentru functii. De remarcat ar fi doar aparitia tanarului Robert Szilágyi in pozitia a doua a conducerii, pe functia de presedinte executiv. Tot la ultimele alegeri locale, UDMR l-a promovat ca viceprimar al municipiului Zalau pe Sojka Attila, iar la alegerile locale din luna iunie a acestui an este posibil sa-l revedem ca si candidat la Primaria municipiului Zalau.
In partidele care formeaza USL-ul nu au fost mari schimbari de cadre. In 2008, cand a fost exclus din PDL, lui Radu Capilnasiu i s-a propus conducerea organizatiei judetene a liberalilor. Mutarea a fost benefica pentru PNL Salaj – rezultatele de la locale au confirmat ca a fost o optiune buna. Liberalii au castigat noua locuri in Consiliul Local, cel mai bun rezultat obtinut pe Zalau de la FSN incoace. Mai mult, Capilnasiu a stiut sa negocieze cu PSD – care castigase Consiliul Judetean – si a obtinut si un post de vicepresedinte pentru Cristian Ionescu. In cei patru ani de la ultimele alegeri locale, PNL a suferit putine pierderi – consilierul local Emanoil Girdan s-a retras in 2010, motivand ca renunta la functiile publice si de partid pentru a se putea ocupa de propriile afaceri, care au avut de suferit din cauza crizei. Girdan a fost si unul dintre principalii finantatori ai PNL, insa si-a pastrat calitatea de membru si nu este exclus sa-l vedem revenind in viata politica. Contactat de redactorul Graiul Salajului, Emanoil Girdan spune ca nu s-a gandit inca la o revenire, insa nu exclude posibilitatea de a o face, daca partidul va avea nevoie de el. O alta pierdere suferita de liberali este consilierul local Iulie Puie. Aceasta s-a retras din toate functiile politice si publice pentru ca CNSAS-ul a acuzat-o de colaborare cu securitatea. Insa, cea mai importanta pierdere pentru liberali a fost la Simleu Silvaniei. Ales presedinte al organizatiei locale imediat dupa alegerile din 2008, Ovidiu Jurcau a reusit sa-si construiasca o echipa cu care a obtinut rezultate bune la alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2009. Practic, pe zona orasului Simleu, echipa lui Jurcau a fost singura care a inceput sa puna probleme hegemoniei locale pedeliste. Insa, la inceputul anului 2011, in urma unor acuzatii publice aduse primarului Septimiu Turcas de catre Jurcau, s-a iscat un scandal care a dus la retragerea liderului liberal din Simleu. Practic, liberalii l-au tras pe tusa pe Ovidiu Jurcau, iar de atunci si organizatia simleuana a cam disparut din peisajul politic local.
La PSD, cei patru ani care au trecut de la alegerile locale din 2008 au fost aproape linistiti. Aici regasim aceiasi lideri si, probabil, aceiasi candidati pentru alegerile din iunie. Pesedistii salajeni au pierdut in aceasta perioada un primar – Ioan Boer de la Ip, suspendat din functie din cauza unor probleme penale. A fost demis si din PSD pentru a nu-si pierde mandatul de primar, in cazul in care pana la alegerile locale isi rezolva problemele cu justitia. Tot din cauza unor probleme cu legea s-a retras din functiile politice si Alexandru Serban, care, la sfarsitul anului trecut a avut un accident de masina. Printre pesedistii care si-au pierdut functiile politice in organizatia social-democratilor salajeni se numara Nicolita Matyas – care a pierdut alegerile pentru sefia organizatiei de femei in fata Danielei Cota, precum si Calin Fort – care nu a mai candidat pentru sefia organizatiei municipale a PSD, lasand cale libera senatorului Gheorghe Pop, candidat unic. Totusi, atat Nicolita Matyas, cat si Calin Fort nu s-au retras din viata politica, fiind posibil sa-i gasim in continuare pe listele de candidati de la locale sau chiar parlamentare.
PDL si-a schimbat intreaga garnitura de conducere
Rezultatele slabe de la alegerile locale din 2008 a determinat schimbari majore in prima linie a pedelistilor salajeni. Primul care s-a retras, chiar a doua zi dupa alegeri, a fost candidatul pentru functia de primar al Primariei Zalau – Dorel Labo. „Am ales sa ma retrag si din cauza rezultatelor, dar si din cauza situatiei din PDL”, a declarat Dorel Labo pentru Graiul Salajului. Chiar daca la acel moment parea ca Dorel Labo nu mai vrea sa se implice politic, acesta a revenit in PDL in 2010, iar din 2011 este membru in Biroul Judetean al partidului. Deocamdata, insa, nu vrea sa revina in prima linie. „Astept sa vina altii mai tineri, sa schimbe lucrurile si sa faca ce trebuie pentru tara asta”, ne-a declarat ieri Dorel Labo.
Cea mai spectaculoasa schimbare s-a produs, insa, la varful organizatiei. Tot pe fondul rezultatelor slabe obtinute la localele din 2008, presedintele Viorel Stanca si-a dat demisia. „Decizia mea a coincis si cu decizia Consiliului Director de la nivel national din care rezulta ca cei care nu au obtinut primari de municipii resedinta de judet sau presedinti de consilii judetene sa-si dea demisia. Am fost un om de onoare si mi-am dat demisia”, declara Viorel Stanca, la aproape patru ani de la alegerile locale. In locul sau a fost numit presedinte interimar Lucian Bode, omul pe care chiar Viorel Stanca il pregatea sa-l urmeze la sefia PDL Salaj. Intre timp insa epoca Stanca a devenit pentru pedelisti o perioada neplacuta si noua conducere s-a detasat de fostul presedinte. „Bode era secretar general al partidului cand conduceam eu si a ridicat mana la toate propunerile mele, inclusiv la excluderea lui Radu Capilnasiu”, mai spune Stanca. Acum, Stanca este presedinte al PRM Salaj, insa nu mai are aceeasi forta ca atunci cand conducea PDL-ul. „Am evitat, in cei patru ani, sa ma mai duc la partid ca sa nu zica nimeni ca stau in spatele cuiva”, motiveaza Viorel Stanca retragerea din PDL.
Principalii finantatori, trasi pe dreapta
In cursul anului trecut, PDL Salaj si-a dat la o parte doi dintre principalii finantatori – Gheorghe Stanciu (prim-vicepresedinte ales la conferinta judeteana din noiembrie 2010) si Ioan Mocanu (presedintele colegiului Cehu Silvaniei). Cei doi au fost, intr-un fel, opozitia din cadrul PDL a actualei conduceri. La alegerile interne din 2010, jocurile facute de Gheorghe Stanciu l-au scos pe tusa pe primarul Septimiu Turcas – care n-a obtinut functia de prim-vicepresedinte al PDL. Democrat-liberalii s-au trezit dupa alegeri cu doi poli de forta la nivelul conducerii – cea reprezentata de presedintele Lucian Bode si sustinut din spate de organizatia simleuana si cea reprezentata de „dizidentii” lui Gheorghe Stanciu. Practic, de atunci, a inceput campania de epurare din cadrul PDL si caderea lui Stanciu. Desi a pierdut o batalie la alegerile interne, Septimiu Turcas si-a jucat cartile cu rabdare si a revenit, ca influenta, in partid, chiar daca nu ocupa functii importante. Mai intai s-a iscat scandalul dintre Septimiu Turcas si Ioan Mocanu, primarul din Simleu punand organizatia sa aleaga intre o sursa de finantare si singurul primar de oras pe care PDL il avea in Salaj. Iar organizatia judeteana a ales – Ioan Mocanu s-a retras din functiile politice si a ramas pe dinafara. In toamna anului trecut, presiunile la care a fost supus in interior l-au determinat si pe Gheorghe Stanciu sa se retraga. Motivul invocat la demisie de Stanciu viza o intelegere veche dintre el si presedintele Lucian Bode – cand a revenit la PDL, inainte de alegerile parlamentare din 2008, lui Gheorghe Stanciu i s-a promis candidatura la sefia Consiliului Judetean la alegerile din acest an. Se pare ca, intre timp, Lucian Bode s-a razgandit si asta l-a nemultumit pe Gheorghe Stanciu.
Marginalizati in PDL Salaj
In cei patru ani de prezenta la putere, PDL Salaj a mai „tras pe dreapta” si alti membri care nu au putut face fata cerintelor partidului sau care nu au mai corespuns simpatiilor conducerii. Aici o putem nominaliza pe Daniela Biris care, recent, a fost debarcata de la sefia ITM Salaj, fiind inlocuita de Luminita Nemes, cea care se bucura de sustinerea lui Septimiu Turcas. Un caz aparte il reprezinta Onorica Abrudanu, acum subprefect sustinut de PDL, insa functia este apolitica. Intr-un fel, promovarea acesteia pe functia de subprefect a fost interpretata ca o scoatere pe linie moarta. Neintelegerile noii conduceri cu Onorica Abrudanu au avut ecou, de multe ori, si in presa, fiind acuzata de Andreea Vass, presedintele OF-PDL Salaj ca a format o coalitie cu presa impotriva organizatiei judetene. Cu toate acestea, notorietatea Onoricai Abrudanu in randul electoratului este confirmata de sondaje, care arata ca sta foarte bine si la capitolul incredere. Astfel ca, cel putin pe colegiul Zalau, s-ar putea ca PDL sa fie nevoit sa o recupereze politic, chiar daca o parte a conducerii ar vrea sa se debaraseze de tot de Onorica Abrudanu.
Mircea Ghiurco a fost candidatul PDL la functia de presedinte de Consiliu Judetean in 2008. Odata cu plecarea lui Viorel Stanca, si Ghiurco si-a pierdut influenta in partid si a fost „uitat”