Avem lapte si oua din belsug, dar stam tare rau cu cerealele

Desi agricultura Salajului nu straluceste – comparativ cu cea a altor judete – nici din punct de vedere al productiei, nici al suprafetelor cultivate, o estimare a necesarului de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet ne arata ca in anumite sectoare avem plusuri semnificative. Populatia judetului nostru la 1.01.2013, conform datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj a fost de 238.503 locuitori, din care 98.697 de locuitori in mediul urban si 139.896 de locuitori in mediul rural (statistica a pierdut pe undeva 90 de locuitori, dar consideram valoarea nesemnificativa). Luand in calcul consumul mediu de produse agroalimentare – cantitati medii lunare pe o persoana si productiile realizate, va prezentam necesarul de produse agricole pentru aprovizionarea populatiei din judet, cu minusurile si plusurile existente la aceasta ora.

Nu facem destula paine, iar mamaliga iese la fix
Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Agricole Salaj, avem un excedent de produse, in special in sectorul zootehnic, si un deficit in sectorul vegetal, cu precadere la cereale. Salajul poate asigura faina din productie proprie, adica din graul recoltat in aceasta vara, pentru 110.000 de suflete. Cat despre paine si produsele de panificatie, luand in calcul cantitatea medie lunara de paine pentru o persoana (8,584 kilograme), Salajul ar avea nevoie sa produca 24.576 de tone pe an. Din productia proprie de grau, se pot asigura 14.660 tone de paine, rezultand un deficit de 9.916 tone.
Desi Romania se situeaza pe locul doi la cultura de porumb intre tarile comunitare, in Salaj, necesarul de faina de malai si cu cantitatea asigurata dau zero. 2.599 de tone de faina de malai le trebuie salajenilor pentru mamaliga, 2.599 de tone vor avea pe an. Asadar, daca sunt cuminti si mananca tot din farfurie, nu mai ramane malai. Si la orez avem un de-ficit de 1.211 tone. Numai ca orezul nu creste pe tarlalele de la poale de Meses, nici in lunca Somesului.

Cartofi si prune cu nemiluita – reteta sugerata: gomboti cu prune
Si fiindca suntem tot la sectorul vegetal, nu putem sa nu remarcam faptul ca, la cartofi, Salajul are un plus de 47.656 de tone, iar la legume de 21.392 de tone. Cat despre fructe pentru consum, cu exceptia caiselor si piersicilor, unde se simte un deficit de 459 de tone pe an, si a strugurilor de masa (minus 675 de tone), Salajul produce de cinci ori mai mai multe mere si pere decat necesarul de consum si de 50 de ori mai multe prune. In pa-ranteza fie spus, nu-i cunoscut Salajul pentru veritabila sa palica?

Producem putina carne de pui si multa carne de porc
Revenind la sectorul zootehnic, fermierii salajeni produc cu 485.669 de hectolitri de lapte mai mult decat necesarul pentru consum, cu 64 de milioane mai multe oua si cu 16.024 de tone mai multa branza de oaie.
Suntem deficitari la branza de vaca (minus 485 de tone) si la smantana (minus 7.548 de tone). Daca fabricile de produse lactate de la Simleu Silvaniei, Zalau, Jibou, Garbou si Crasna nu ar fi fost lichidate, intr-un fel sau altul, alta era productia si de smantana si de branza de vaca, pentru ca vacile salajenilor inca mai dau lapte suficient.
La carnea proaspata de vita, Salajul are un surplus de 298 de tone, iar la cea de porc de 5.556 de tone. In schimb, la carnea de pasare ne-ar mai trebui cam 888 de tone pe an, desi in Salaj exista noua mari ferme avicole. Ce-i drept, productia lor este axata in mare parte pe oua.