Schimbările anunțate de minister pun educația fizică și sportul în mare pericol, consideră Clubul Sportiv Școlar Zalău
Reprezentanții Clubului Sportiv Școlar Zalău lansează un atac virulent la adresa factorilor de decizie din minister, în contextul modificărilor anunțate pentru Legea educației.
Deși se confruntă cu probleme de ani buni, domeniile Educației Fizice și Sportului intră acum într-o criză majoră, indusă tocmai de către cei care ar fi trebuit să ajute pentru ca situația să se schimbe în bine, arată, într-o postare pe Facebook, CSS Zalău. În plus, sportul e tras pe linie moartă într-o perioadă în care elevii fac tot mai puțină mișcare.
“De la un an la altul, Educația Fizică și Sportul, domeniu considerat prioritar – conform legii nr. 69/2000, coboară tot mai mult ștacheta, este tot mai puțin performant, confruntându-se cu o mulțime de situații problematice.
Scăderea numărului de ore de educație fizică – la liceu, subfinanțarea sportului școlar românesc, infrastructura precară, lăsată în paragină, culminând cu noua decizie de a înlocui evaluarea prin notare cu <admis/respins>si trecerea disciplinei educație fizică la CDȘ (curriculum la decizia școlii) – caz unic în toată Europa și în lume, cel mai probabil, fapt care ar putea avea grave repercusiuni asupra sănătății unor generații întregi”, atrage atenția CCS Zalău.
Eliminarea notelor la această disciplină este văzută, de asemenea, ca fiind o mare greșeală.
“Evaluarea la orele de educație fizică se schimbă în mod radical, trecându-se de la acordarea de note de la 1 la 10, la calificative. Din păcate, este impropriu spus calificative, căci nu sunt de tip <satisfăcător>, <suficient> sau <foarte bine> ci doar <admis / respins>. Acest fapt transformă ora de educație fizică în disciplină de mâna a doua, aruncă în derizoriu importanța acestui obiect, discriminează în mod clar Educația Fizică în raport cu celelalte discipline, demotivează elevul, care nu va mai participa cu același interes la această activitate de o importanță majoră pentru sănătatea lui, îngrădește posibilitatea profesorului de a-și atrage elevii către orele predate de el și de a asigura elevului un feed-back relevant pentru prestația lui la ore, în concordanță cu acele competențe pe care profesorul urmărește să le dezvolte.
Nota conferă activității sportive un caracter preponderent competitiv, spre deosebire de un simplu calificativ admis sau respins. În educație fizică și sport, competiția are un rol primordial în formarea personalității elevilor”, punctează CSS Zalău, în mesajul transmis.
De asemenea, în baza modificărilor propuse de Ministerul Educației, această materie ar putea fi scoasă din lista disciplinelor școlare obligatorii.
“Scoaterea Educației Fizice și a Sportului în afara planului cadru ministerul a anunțat că planul cadru (disciplinele obligatorii pentru a fi studiate) va avea 11 obiecte, între care disciplina Educație Fizică și Sport nu se mai regăsește. Cum este posibil ca educația fizică să nu mai fie disciplină școlară obligatorie? Lăsarea orelor de educație fizică și sport la latitudinea conducătorilor de unități școlare este extrem de periculoasă, deoarece ne-am putea trezi cu situația în care orele de educație fizică să ajungă să lipsească cu desăvârșire din programul săptămânal al elevilor, cu niște consecințe dezastruoase asupra stării generale de sănătate a acestora!”, subliniază CSS Zalău.
Un alt aspect criticat îl reprezintă mutarea cluburilor sportive școlare din subordinea Ministerului Educației în ograda primăriilor sau consiliilor județene.
“Trecerea Cluburilor Sportive Școlare și ale Palatelor Copiilor din subordinea Ministerului Educației sub administrarea Unităților Administrativ –Teritoriale și pierderea titularizării cadrelor didactice care lucrează aici, transformarea lor într-un fel de funcționari publici. Deși măsura are efecte extrem de grave și asupra Palatelor Copiilor, vom face mai mult referire la cluburile sportive. Din rațiuni de economie, se renunță la mii de specialiști, care erau practic baza sportului de performanță, care munceau zi de zi, își puneau priceperea în slujba selecționării de noi elevi talentați, reușeau să țină sportul de performanță pe linia de plutire, în ciuda problemelor majore existente în acest subsistem”, adaugă reprezentanții Clubului Sportiv Școlar Zalău.
Organizația solicită sprijinul sportivilor, dar și al părinților, pentru a împiedica scoaterea sportului din programa școlară obligatorie.
“Toată această situație vine într-un context general în care elevii fac tot mai puțină mișcare, în care țara noastră a ajuns pe locul întâi la capitolul ”obezitate infantilă”, sportul școlar de masă este în moarte clinică din pricina lipsei de finanțare și a deciziilor neinspirate. Rugăm, așadar, sportivii români, părinții și pe toți cei care vor binele elevilor să ne sprijine în demersul de a menține ora de Educație fizică!”, e mesajul transmis de CCS Zalău.
Clubul Sportiv Şcolar Zalău s-a înfiinţat la 1 Septembrie 1978, din necesitatea acoperirii unui segment important al sportului, cel şcolar. În cei peste 40 de ani de existență, activitatea acestuia se poate contabiliza în sute de titluri de campioni naționali, sute de sportivi promovați în loturile naționale, medalii la competiții naționale, internaționale și mondiale.
credit foto: css zalău