Criza economica a afectat piata fortei de munca, blocand-o aproape in totalitate. Numarul joburilor oferite in toata tara este mic. Nu au mai fost inregistrate asa putine locuri de munca din 1989, dupa cum spunea un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in prima jumatate a lunii ianuarie.
Firmele nu au curaj sa mai faca incadrari. Exceptie, domeniul constructiilor unde se mai fac angajari si numarul lor ar putea creste din martie. Isi va reveni piata fortei de munca? Oare in ce masura va sprijini noul Guvern economia tarii?
In ultimele luni societatile au fost preocupate mai mult sa reduca numarul de angajati. Anunturile cu angajari din presa scrisa aproape ca au disparut. Iar locurile de munca vacante anuntate de angajatori la agentiile judetene sunt tot mai putine. Patronii asteapta sa vada ce masuri va lua noul Guvern pentru stimularea economiei, dupa ce va fi stabilit bugetul.
Mai nou, in ziare au inceput sa apara anunturi de genul ^caut loc de munca^. Unii spun ce calificare au ori ce ar prefera sa munceasca, in speranta ca cineva ii va suna si le va oferi un job.
Si numarul locurilor de munca oferite romanilor in strainatate prin reteaua EURES a scazut. Daca inainte de criza erau disponibile sute de posturi in toate domeniile, acum sunt cateva zeci. Multi romani au fost trimisi in somaj, au rate la banci si nu mai stiu cum sa se descurce. Unii au ales solutia extrema de a-si lua viata. Criza a facut deja si astfel de victime. Oare va mai dura mult? Ne punem sperantele in deciziile politicienilor.