Cel mai simplu mod de a beneficia de bani europeni


 

După anul 2007, satele sălăjene au început să se dezvolte cu bani europeni. Infrastructură pusă la punct, activități industriale și agricole, amenajări de teritoriu, toate s-au bucurat de finanțare din partea Uniunii Europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNADR). Au apărut apoi numitele grupuri de acțiune locală (n.r. – GAL), care au revitalizat atragerea de fonduri europene și au ajutat sute de săteni din Sălaj. Președintele celui mai mare GAL care își desfășoară activitatea în trei județe, Sălaj, Bihor și Cluj, Cristinel Blaga – președinte GAL Poarta Transilvaniei, ne-a acordat un interviu în care explică cum pot beneficia sălăjenii de fonduri europene, de ce are nevoie populația din mediul rural, dar și proiectele de perspectivă care cu siguranță vor primi finanțare europeană în noul program de finanțare 2014 – 2020.

Eficiența GAL-urilor în atragerea banilor europeni
Cristinel Blaga ne-a explicat care este diferența de a accesa fonduri europene prin intermediul unui Grup de Acțiune Locală și de a accesa fonduri direct prin programul PNADR.
“Diferența este că GAL-urile reprezintă microregiunile. Depunând un proiect la GAL, nu mai intri în competiție pentru finanțare cu toate proiectele depuse la nivelul întregii țări, ci intri în competiție pentru finanțare doar cu celelalte proiecte depuse pe GAL. Astfel, se pot dezvolta microregiunile, iar marile proiecte naționale nu le pot lua fața micilor agricultori care-și depun proiecte. În noua strategie de finanțare va conta foarte mult să ai un proiect depus pe GAL, pentru că sunt mai multe șanse de finanțare. Ideea este că noi, ca reprezentanți de GAL, facem selecția proiectelor, le dăm note și alegem unde merg banii Uniunii”, spune Cristinel Balga.

Pașii pentru a atrage fonduri europene
“Mai întâi trebuie să ai o viziune asupra a ceea ce vrei să faci. Trebuie să îți dezvolți gândirea antrepreniorială. Apoi, cu ajutorul unei firme de consultanță, îți realizezi un proiect viabil, care să cuprindă elementele care ar putea dezvolta afacerea sau comunitatea. După ce ai un proiect, el trebuie depus la GAL.  stop_coloana  Firmele de consultanță sunt ușor de aflat pe site-ul GAL Poarta Transilvaniei. După ce ai depus proiectul, el va fi analizat de experții din cadrul Gal-ului. Proiectul trebuie depus la sediul din Negreni sau la sediul din Sîg. Pe site vor apărea apoi rezultatele, care pot fi contestate. După rezolvarea contestaților de către o altă comisie. Noi vom depune apoi un raport final și vom stabili cine va primi fonduri, pe baza unor criterii bine stabilite. La noi totul merge pe bază de transparență, fără politic. Totul este la vedere pe site-ul nostru, punctaj, barem, condiții”, ne spune Cristinel Blaga.

Avem nevoie de proiecte ce vizează domeniul IT
Cristinel Blaga ne-a spus și care sunt domeniile unde sigur se pot accesa fonduri europene și care sunt domeniile de care este saturată chiar Uniunea Europeană.
“Avem envoie de cât mai multă infrastructură IT la sat. Pe lângă aceasta, avem nevoie de lini de producție. Există materie primă, dar totodată sunt și mulți intermediari. Dacă vom avea linii de producție, vom scăpa de intermediar. Zona noastră de acoperire este una mai mult montană, iar prelucrarea lemnului, prelucrarea cărnii, legumelor și fructelor ar avea mult de câștigat. Nu mai sunt la modă achizițiile, pentru că nu au nimic inovativ. Se achiziționau în trecut multe buldo-excavatoare, dar Uniunea nu o să mai subvenționeze așa ceva”, ne spune Cristinel Blaga.