Consiliul Local Criseni a decis in sedinta ordinara de vineri ca pretul de pornire la licitatia pentru vanzarea terenului de 20 de hectare din apropierea Michelin Cord Zalau sa fie de 7,9 euro metrul patrat. Practic, prin aceasta hotarare, consilierii din Criseni au dat aviz negativ unei investitii de 300 de milioane de euro si la 450 de noi locuri de munca create prin extinderea fabricii de cord din Zalau. Au existat trei expertize pentru evaluarea terenului: o expertiza facuta la comanda Consiliului Local Criseni, care estima valoarea terenului la 7,9 euro metrul patrat; o expertiza a Michelin, ce releva un pret de 3 euro metrul patrat, si o a treia expertiza, facuta la recomandarea administratiei judetene, ce recomanda un pret de 5,4 euro pe metrul patrat. Vineri, doar cei trei consilieri UDMR au votat pentru pretul de 5,4 euro pe metrul patrat, care ar fi fost acceptat si de Michelin. Doi consilieri PSD si trei consilieri PDL au votat pretul de 7,9 euro, iar consilierul PNL s-a abtinut in ambele cazuri. Daca cele doua parti nu vor cadea de acord asupra pretului parcelei de 20 de hectare, grupul francez ia in calcul deschiderea noii fabrici la Floresti, judetul Prahova.

Si-au permis sa dea cu piciorul la un milion de euro
Pentru ca este vorba de o investitie importanta atat pentru judetul Salaj, cat si pentru Romania, vineri, cu patru ore inainte de sedinta de consiliu local, prefectul Filonas Chis i-a invitat la o intalnire pe alesii din Criseni, intalnire la care au participat si liderii politici ai judetului. Din start, consilierii locali au tinut sa demonstreze ca nu le pasa de investitie. Motivand ca sunt la serviciu, au venit la intalnire doar trei consilieri: unul de la PSD si alti doi alesi de la UDMR. La fel de oscilant si nesigur in declaratii a fost primarul udemerist Maior Andrei. Sustine ca este „pentru” investitia Michelin, dar in acelasi timp ii influenta pe consilieri spunand ca „nu putem forta comunitatea sa vindem pasunea pe bani care nu merita”. Motiveaza ca in zona terenul s-a vandut cu un pret mai mare decat cel oferit de Michelin si crede ca in trei ani tot va vinde, pe bucati, parcela de 20 de hectare. Cu toate ca primarul Maior nu stie care este bugetul comunei pe un an de zile, raspunzand ca „unul bun”, si-a permis sa dea cu piciorul la peste un milion de euro, cat ar fi intrat in conturile primariei prin vanzarea terenului.

Consilierii se ascund in spatele satenilor
Cei doi consilieri PSD, Toader Crisan si Vasile Bogdan – ultimul fiind momentan si viceprimarul comunei – sustin ca nu accepta un pret mai mic de 7,9 euro pe metrul patrat pentru ca altfel oamenii le-ar da cu „pietre in fereastra”. „Nu noi ne impotrivim, ci satul. Nu votam un pret mai mic si nu ne mai amenintati!”, a exclamat Toader Crisan, de parca fiecare taran din Criseni ar fi expert imobiliar. In aceeasi nota, viceprimarul Vasile Bogdan spune cu nonsalanta ca „locurile de munca nu sunt un argument” ca ei sa dea unda verde investitiei Michelin. Nu stie in schimb cati locuitori ai comunei Criseni lucreaza la Michelin. Recunoaste si care le este frustrarea: „Nu votam un pret mai mic. Nici macar nu ne intra noua impozitele si taxele de pe acel teren, ci la Zalau”. Uita ca primaria Criseni nu plateste nici macar un leu pentru alimentarea cu apa potabila din conducta Zalaului, si, pe deasupra, foloseste tot gratuit statia de epurare a municipiului.

Consilierii care au votat impotriva investitiei vor fi „epurati” politic
Liderii PNL, PSD si PDL sunt hotarati sa le retraga sprijinul politic celor sase consilieri care au dat aviz negativ investitiei Michelin prin incapatanarea lor de a cere 7,9 euro pe metrul patrat, chiar si cu riscul dizolvarii Consiliului Local Criseni. „Unde este «buba»? Daca dupa trei expertize nu va convine un pret de pornire al licitatiei vom rezolva problema politic. O sa ramaneti cu terenul sa pasca pe el doua oi si trei capre. Cu o asemenea oportunitate nu o sa mai aveti nici in 50 de ani”, le-a spus senatorul Gheorghe Pop consilierilor locali si primarului. Fiind si vicepresedinte al PSD Salaj, Pop va propune Biroului Executiv retragerea sprijinului politic pentru consilierul PSD Toader Crisan si a viceprimarului Vasile Bogdan. Chiar daca s-a abtinut de la vot, consilierul PNL va fi si el retras din consiliu, „pentru ca orice abtinere inseamna un vot negativ”, ne-au declarat surse din conducerea PNL Salaj. De asemenea, avem confirmarea ca PDL Salaj a semnat deja deciziile de excludere din partid a celor trei consilieri locali din Criseni.

In zadar s-a rugat prefectul de consilieri
Insotit de importanti lideri politici ai Salajului, prefectul Filonas Chis a cerut administratiei locale din Criseni „sa realizeze ca este vorba de o investitie care va crea sute de locuri de munca si nu vrem sa o pierdem”. „Trebuie sa facem un compromis acceptabil pentru toata lumea. S-au facut trei expertize. Ultima este cea de mijloc si releva un pret de 5,4 euro pe metru patrat. Dar sa nu uitati ca investitorul, pe langa acesti bani, trebuie sa mai plateasca descarcarea arheologica si devierea magistralei de gaz”, le-a transmis prefectul. Acesta a subliniat ca in momentul de fata Criseniul are doua posibilitati: sa ia un milion de euro si la Zalau sa fie create sute de locuri de munca sau sa piarda totul. Consilierii din Criseni au ales ultima varianta. Filonas Chis mai spune ca este posibil sa ne trezim cu o ordonanta de urgenta a Guvernului, care sa treaca peste hotararea luata de Consiliul Criseni, „deoarece nimeni nu isi permite sa piarda o asemenea investitie”. Nici apelul vicepresedintelui Consiliului Judetean, Valer Crisan, nu a avut ecou. „Va recomand sa analizati consecintele care vor aparea in Salaj prin disparitia unui mare investitor. Daca ramanem la pretul cel mai mare, e clar ca dam un aviz negativ investitiei”, a punctat Crisan, bazandu-se pe faptul ca cifrele de la Statistica vorbesc ca „Michelin si Tenaris tin in spate jumatate din economia judetului”.