Prima saptamana dupa Invierea Domnului Iisus Hristos este Saptamana Luminata. Concret, aceasta incepe odata cu rostirea de catre preot a cuvintelor „Veniti de luati lumina” si tine pana duminica viitoare, numita si Duminica Tomii (a sfantului Apostol Toma).
In credinta ortodoxa, Saptamana Luminata reprezinta inceputul perioadei sarbatorii care se va termina dupa cincizeci de zile de la Pasti, la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile). In aceasta saptamana, in bisericile ortodoxe se tin slujbe cu usile altarului deschise, ceea ce simbolizeaza usa deschisa de la mormantul Mantuitorului, dar si ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim in momentul mortii Mantuitorului. Din Noaptea Invierii si pana la Inaltarea Domnului la cer, in biserica se canta „Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”.
De altfel, toate cantarile si citirile din aceasta perioada a Saptamanii Luminate sunt diferite fata de cele din restul anului si fac referire directa la Invierea din morti a Mantuitorului Iisus Hristos. Chiar si slujba inmormantarii celor care au plecat dintre noi in timpul acestei saptamani este diferita de randuiala obisnuita. In loc de „Vesnica pomenire” se canta aceleasi cantari ale canonului Invierii Domnului si „Hristos a Inviat”. Pana la urma, aceasta perioada se distinge din punct de vedere spiritual prin luminozitate, frumusete si bucurie a intregii creatii. Bisericile si vesmintele preotilor se invesmanteaza in alb. Totul exprima bucuria crestinilor de a fi impreuna cu Hristos in Biserica Sa. In tot acest timp, crestinii ar trebui sa salute „Hristos a Inviat” pana la Inaltare si „Hristos s-a Inaltat”, dupa Inaltarea Domnului la cer, urmate de raspunsurile „Adevarat a Inviat” si „Adevarat s-a Inaltat”.
Potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei din Salaj, preot Gabriel – Viorel Gardan, „exista o randuiala spirituala pentru fiecare zi a Saptamanii Luminate”. Salajenii ortodocsi vor putea merge la biserica in oricare din aceste zile. Cele mai semnificative sunt zilele de duminica, luni si marti (primele trei zile de Pasti), dar si vinerea viitoare, cand se sarbatoreste Izvorul Tamaduirii.