De la inceputul noului an, valoarea amenzilor rutiere a crescut odata cu salariul minim pe economie (de la 540 la 600 lei), ridicandu-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice si 6.000 de lei pentru persoane juridice, fata de 1.080 de lei pentru persoane fizice si 5.400 de lei pentru firme, pana la finele lui 2008.
Cu alte cuvinte, din 2009, pentru un punct amenda, participantii la trafic vor plati 60 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru contraventiile din clasa I de sanctiuni, printre care se numara si refuzul de a purta centura de siguranta, conducatorii auto sunt penalizati cu doua sau trei puncte, ceea ce, dupa noile reguli, reprezinta o amenda cuprinsa intre 120 si 180 de lei. Sanctiuni similare vor primi si soferii care vorbesc la telefonul mobil fara sa foloseasca hands-free.
Contraventiile din clasa a II-a de sanctiuni, cum ar fi trecerea pe culoarea rosie a semaforului, sunt „taxate” cu 5 puncte de penalizare, adica echivalentul unei amenzi de 300 de lei. Conducatorii auto care nu opresc la semnul STOP sau cei care depasesc cu 40 km/h viteza maxima admisa (contraventii din clasa a III-a de sanctiuni) vor primi amenzi intre 6 si 8 puncte, adica vor scoate din buzunar pana la 480 de lei (fata de maximum 432 de lei pana acum).
Soferii nervosi care isi vor insulta colegii de trafic risca sa primeasca amenzi din clasa a IV-a a sanctiunilor, adica intre 540 si 1.200 de lei si de la 9 la 20 de puncte amenda. Aceeasi penalizare este valabila si pentru cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de km/h viteza maxima admisa.
Creste salariul, cresc si amenzile
Articole
O Cană de Fericire! Împreună pentru Viitorul Copiilor Noștri – o acțiune Rotary Millennium Zalău
Educație pentru noua generație- porți deschide pentru viitor Într-o lume în continuă schimbare, un gest mic poate face o diferență uriașă. Sub îndemnul „O Cană de Fericire”, o campanie plină de speranță și solidaritate își propune să aducă zâmbete pe fețele copiilor prin sprijinirea accesului la educație. Proiectul, inițiat de Rotary Club Zalău Millennium, reunește comunitatea într-un efort comun de a strânge fonduri destinate copiilor care nu au posibilitatea să meargă la școală sau care au nevoie…
Mai mult...Cum să pui cu botul pe labe câinele de pază al democrației?
Atentat la presa scrisă! Editorii de presă scrisă din România atrag atenţia că majorarea de către Poșta Română a comisionului pentru distribuirea abonamentelor la cotidiane la cel puțin 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit în fiecare zi de apariție va duce la dispariția de pe piață a celei mai credibile surse de informare pentru cetățeni – presa scrisă. Practicarea unui asemenea tarif înseamnă un cost de distribuție de cel puțin 30 de lei lunar la publicațiile care…
Mai mult...