Inca din luna octombrie, fermierii beneficiari ai platilor nationale directe comple-mentare pentru zootehnie pot accesa credite de la banci in cuantum de 90 la suta din valoarea subventiei calculate de APIA. Diferenta de 10 la suta reprezinta un fond de rezerva pentru retinerea cheltuielilor de creditare (comision de acordare, dobanda, comision pentru fondul de garantare etc). Intrebarea se pune: de ce trebuie sa se imprumute fermierul la banca pentru drepturile banesti pe care statul i le datoreaza? Si mai ales de ce trebuie sa suporte din propriul buzunar costurile de creditare, costuri asupra carora crescatorul de animale nu are nici un control?
Cuantumul platilor natio-nale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru anul 2012 este de 40,8 lei pe cap de animal la specia ovine si caprine si de 500 de lei pe cap de animal la specia bovine. Pana acum, termenul limita pana la care APIA trebuia sa vireze subventiile in contul agricultorilor si ca atare stingerea creditelor era sfarsitul lunii februarie a anului urmator. Asadar, fermierii suportau dobanda aferenta pentru patru luni de creditare. De anul acesta, termenul pana la care APIA ar trebui sa vireze subventiile in conturi a fost prelungit pana la 30 septembrie 2013. Protocolul semnat de APIA cu bancile agreate referitor la termenul pana la care APIA ar trebui sa vireze subventiile in conturi nu a fost discutat si cu reprezentantii crescatorilor de animale, cum era normal. Astfel, beneficiarii subventiilor se tem ca vor fi nevoiti sa plateasca dobanzi bancare pentru 11 luni, in loc de patru, cum era pana acum. In aceste conditii, fermierii spun ca imprumutul la banca ar fi inutil, deoarece ar trebui sa mai aduca bani de acasa pentru plata dobanzilor.
Nicolae Tap, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis” spunea ca „pe doua-trei luni, pierderea nu e atat de mare, pentru ca imprumutul se compenseaza cu pretul furajelor. Dar ca sa mai aduci bani de acasa pe langa cei 10 la suta retinuti din subventie e nefiresc. Pentru un efectiv de 250 de ovine, a facut un calcul Tap, la o perioada de patru luni, cheltuielile lunare cu imprumutul sunt undeva la 125 de lei. Pentru 11 luni, rezulta o cheltuiala de 1375 de lei. E mult, e prea mult…”
In anii trecuti, cei care accesau credite pentru subventii aveau prioritate la incasarea sumelor de la APIA. Daca APIA va face platile cel taziu pe 30 septembrie 2013, asa cum se prevede in protocolul cu bancile agreate, fermierii, pe buna dreptate, se intreaba cand vor intra in posesia subventiilor cei care nu vor lua credite de la bancile cu care APIA a incheiat conventie?