BNR a majorat dobânda cheie la 3,75% pe an. Indicele ROBOR a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani

MEDIAFAX FOTO

 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, marţi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior, începând cu data de 11 mai 2022, informează banca centrală.

Totodată, reprezentanţii instituţiei au decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4%, şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2% pe an, scrie Agerpres.

“Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se precizează în comunicatul BNR.

Indicele ROBOR a crescut marți până la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. Niveluri record au atins ambii indicatori, indicele la trei luni şi indicele la şase luni. (Sursa digi24.ro)

Marcel Ciolacu, despre dobânzile mari la care se împrumută România: UE și CE trebuie să reacționeze!

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat marți că toate țările care au frontieră cu Ucraina au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7% dobândă. Acesta consideră că Uniunea Europeană și Comisia Europeană trebuie să reacționeze în acest caz și să ajute aceste state.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că era de aşteptat, dat fiind contextul macroeconomic, ca Banca Naţională a României să majoreze dobânda de referinţă, iar toate ţările care au frontieră cu Ucraina au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7% dobândă.

Țările apropiate de Ucraina au ajuns să se împrumute cu dobândă de peste 7%

“Era de aşteptat, în contextul macroeconomic, această decizie luată de BNR. Mi se pare că ieri ministrul de Finanţe s-a împrumutat pe piaţa internă de o anumită sumă de bani pentru a acoperi deficitul. Dacă vă uitaţi, Polonia mi se pare că a pornit de la 2% dobândă şi a ajuns zilele acestea la 7%.

Toate ţările apropiate şi care au frontieră cu Ucraina, dacă vă uitaţi, Polonia, Ungaria şi România, au ajuns în acest moment să se împrumute cu peste 7%. Cehoslovacia a ajuns şi ea la 5% (…) şi mi se pare că şi Bulgaria”, a spus Ciolacu într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează faptul că BNR a majorat dobânda de referinţă de la 3% la 3,75%.

Uniunea Europeană trebuie să susțină aceste țări

El a adăugat că “se impune” o discuţie la nivel guvernamental şi de familii politice şi cu Comisia Europeană în privinţa ţărilor care au frontieră cu Ucraina, în cazul cărora băncile văd un risc mai mare în a le oferi împrumuturi.

Cred că UE trebuie să fie solidară şi să vină în susţinerea acestor ţări iar, până la urmă, tot tranzitul refugiaţilor este prin România. (…) Trebuie să reacţionezi, Comisie şi Uniune Europeană, să ajuţi aceste state, fiindcă nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare”, a menţionat liderul PSD.

(Articol preluat capital.ro)