Creditul ipotecar complica partajele
Imobilul ipotecat si datoria catre banca pot crea motive de scandal in cazul partajului atunci cand fericitul cuplu divorteaza dupa ce a obtinut impreuna un credit ipotecar. Cel care va ramane cu casa, se va bucura si de creditul bancar ramas de achitat si va trebui sa plateasca si despagubiri fostului partener de viata.
Daca venitul sotului care obtine in urma partajului casa nu permite preluarea intregului credit de catre acesta, solutiile ramase presupun fie vanzarea imobilului, cu acordul bancii creditoare sau, daca ambele parti sunt de acord si fac o cerere in acest sens bancii, pot continua achitarea creditului ca si pana atunci, evitandu-se, in acest fel, executarea silita. Conform prevederilor Codului Familiei, bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Aceasta in-seamna ca sotii au aceleasi drepturi asupra imobilului.
In cazul divortului, sotii se pot intelege pe calea unei tranzactii de partaj voluntar sau se vor supune unei hotarari a instantei, daca prin prima varianta nu s-a ajuns la un acord. Insa, este greu de demonstrat contributia baneasca proprie a fiecareia din parti la plata imobilului, atat timp cat si veniturile sotilor intra in comuniunea de bunuri.
Cine ramane in casa plateste
In general, partajul asupra unui bun se realizeaza printr-o compensatie baneasca, in sensul ca partea care ramane cu imobilul datoreaza celeilalte parti o compensatie care se poate materializa prin bani (sulta) sau prin bunuri de acelasi gen (o alta casa).
Procedura nu se poate realiza, insa, fara acceptul bancii creditoare. Sotul care va primi casa va prelua si datoria ramasa de achitat. De aceea, el se va supune unor anumite criterii de analiza, care neindeplinindu-se, nu pot permite, din punct de vedere financiar, suportarea creditului in totalitate doar de catre unul din soti. Mai precis daca respectivul nu se incadreaza in limitele scoringului pentru a suporta singur creditul, atunci banca nu poate aproba preluarea in totalitate a acestuia de catre respectiva persoana.
Creditul – rambursat prin vanzarea imobilului
Pentru cei care se afla in aceasta situatie, solutiile nu sunt foarte multe. Pe de o parte se poate vinde casa, iar cu banii obtinuti se achita datoria catre banca, suma ramasa urmand sa se imparta intre cei doi fosti soti.
Cum piata imobiliara a inregistrat scaderi importante in ultimul timp, este posibil ca pretul obtinut sa nu fie suficient pentru a acoperi creditul ramas de rambursat si costurile aferente. In aceasta situatie, cei doi soti sau sotul care a castigat imobilul in urma partajului, ar trebui sa plateasca creanta nerecuperata din propriul buzunar. O alta solutie ar fi ca persoana care a castigat imobilul, si deci este si titularul contractului de credit, sa aduca noi coplatitori, eligibili, care sa se oblige la rambursarea ratelor.
Mai simplu cu credit de nevoi personale
In situatia in care unul din soti poate face dovada ca a achitat singur ratele la credit, din venitul propriu, fara nici un aport material din partea celuilalt sot, va pastra intregul drept de proprietate. Nu exista, insa, un produs de creditare care sa asigure titularul creditului impotriva unei eventuale pretentii din partea celuilalt sot, dar un credit de nevoi personale este de preferat unuia imobiliar.