Peste 140 de miliarde lei, subvenţii pentru animale.
Iarna nu ne mai slăbeşte. In multe gospodării nutreţurile sunt pe terminate sau drămuite cu sarg pană va da colţul ierbii. Dispun crescătorii de animale de suficientă substanţă financiară pentru furaje spre a nu se lepăda de animale acum in toiul iernii? In ce măsură subvenţiile promise au ajuns la deţinătorii de bovine, ovine sau caprine? Sunt cateva intrebări la care am incercat să găsim răspunsul cu ajutorul inginerului Ioan Tărău, şef serviciu Sprijin de stat şi măsuri de piaţă din cadrul Centrului Judeţean al APIA Sălaj
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultura a incheiat contracte cu CEC BANK şi Raiffeisen Bank in vederea acordării de credit bancar pentru finanţarea capitalului de lucru. Altfel spus creditul se acordă pentru crescătorii de animale (bovine, ovine, caprine) care au depus cereri şi indeplinesc condiţiile de eligibilitate. Pe cap de bovină se acordă 410 lei, iar pentru ovine sau caprine 40 de lei, subvenţii pentru anul 2010. Crescătorii de bovine au depus 4078 de cereri pentru 18.970 de capete, iar cei de ovine şi caprine 862 de cereri pentru 166.809 capete. Suma totală alocată este de 143 miliarde de lei.
Cum crescătorul de animale cu furaje mai puţine in depozit nu pot aştepta pană le va veni randul la plată, ei au posibilitatea de a apele la credite. Creditul de pană la 80 la sută din subvenţie de acordă in baza unei adeverinţe eliberate de APIA. Potrivit lui Ioan Tărău, pană la data de 31 ianuarie au fost eliberate 87 de adeverinţe pentru 1.444 de capete de bovine şi 165 de adeverinţe pentru 43.443 de capete de ovine şi caprine. Sunt şi aceste cifre o dovadă că se apelează la credite, că parte din deţinătorii de animale n-au suficiente fonduri pentru a ieşi din iarnă, că pană le va veni randul la partea integrală din subvenţie e bun şi creditul, chiar dacă el presupune dobanzi şi alte comisioane bancare. Este o salvare de moment.