In judetul Salaj, astazi, 11 aprilie 2020, se afla in carantina 261 persoane, iar in autoizolare la domiciliu 953 persoane.
Toate informatiile cu privire la persoanele depistate pozitiv, starea de sanatate si numarul testelor efectuate sunt comunicate la nivel central de catre Grupul de Comunicare Strategica.
in vederea informarii corecte si complete a populatiei si unitatilor medicale in vederea prevenirii raspândirii COVID-19 in conditiile starii de urgenta, comandantul actiunii, secretarul de stat dr. Raed Arafat transmite urmatoarele clarificari:
Ordinul Comandantului Actiunii nr. 74553/07.04.2020, prelungeste prevederile unui Ordin anterior, cu numarul 74527/23.02.2020, a carui valabilitate, de numai 14 zile, tocmai expirase. Textul articolului 1 din ordinul actual este urmatorul:
”Pe toata perioada starii de urgenta, se suspenda internarile pentru interventii chirurgicale, alte tratamente si investigatii medicale care nu reprezinta urgenta si pot fi reprogramate, din toate unitatile sanitare cu paturi, publice si private, precum si consultatiile si tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, in toate structurile ambulatorii, atât publice, cât si private.”
Prin aplicarea articolului mentionat NU se inchid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspenda doar acele activitati medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii si care pot fi reprogramate, astfel incât sa se prezerve capacitatea de internare spitaliceasca si sa se reduca aglomeratia pacientilor si, implicit, riscul de transmitere a infectiei COVID-19, pastrând posibilitatea de a acorda ingrijirile imediate, ce nu pot fi amânate.
Interdictiile prevazute art. 1 nu se aplica in mod absolut si automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care trebuie sa justifice:
a) necesitatea internarii pacientilor, pentru asistenta spitaliceasca acordata in spitalele publice si private,
sau
b) necesitatea realizarii consultatiilor sau a tratamentelor in ambulatoriu, in unitatile publice sau private care acorda asistenta medicala ambulatorie.
Pentru fiecare pacient internat in spital sau consultat in ambulatoriu va trebui sa existe o documentatie medicala care sa demonstreze, in mod obiectiv, necesitatea realizarii actului medical, atât in cadrul unitatilor spitalicesti cu internare, cât si in cazul structurilor ambulatorii.
Spre exemplu, Articolul 1 din Ordinul Comandantului Actiunii nr. 74553/07.04.2020 NU se aplica femeilor insarcinate, care necesita controale obligatorii, si NICI pacientilor cu afectiuni oncologice cronice, care trebuie sa se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigatii sau tratament, NICI activitatilor legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, care trebuie sa fie realizate in continuare in unitatile medicale, publice sau private.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj